Marija – 10. 2020.

Marija – 10. 2020. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za listopad 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Daj ruku Isusu. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Daj ruku Isusu

Krajem kolovoza navršilo se 110 godina od rođenja utemeljiteljice Družbe sestara Misionarki ljubavi, poznate sv. Majke Terezije. Kad je majka doznala za njezin duhovni poziv, bila je veoma zadovoljna, jer ga je držala posebnom Božjom milošću. Budući da se htjela uvjeriti u stvarnost toga poziva i kćerkinu odlučnost, odlazak u samostan nije joj odmah odobrila. Kad je izlazila iz rodne kuće odlazeći konačno u misije, majka joj je rekla: ”Sinko, stavi svoju ruku u Isusovu i pusti neka te on vodi. Gledaj pravo u njega. Nikada ne gledaj unatrag. Samo naprijed!”

Pred nama je još jedna školska i vjeronaučna godina. Nakon što smo u svibnju započeli polagan povratak u uobičajen životni tijek iz zaraze koja se dotada širila, očekivali smo da će se stanje skoro normalizirati. Međutim, to se nije dogodilo, pa smo ostali zatečeni, zbunjeni i zabrinuti. Živimo sa zebnjom u srcu i sve se nekako bojimo. Isus je, na rastanku, svojima obećao da će s njima biti ”u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28, 20). Dok je među njima boravio, više im je puta ponavljao: „Ne bojte se!“ (Mk 6, 50; Iv 6, 20). To ponavlja i nama u ovom razdoblju koje nam je Gospodin povjerio da proživimo. Bog nikada ne kasni u pomoć svojoj djeci. Prisutan je među nama, pred nama ide i put nam pokazuje. On najbolje zna što je dobro za svakoga od nas i za sve nas zajedno. Stoga i nama dobro dolazi savjet koji je od svoje majke čula sv. Majka Terezija: stavimo svoju ruku u Božju i pustimo se Bogu da nas vodi. On će nam pomoći nadvladati krize i poteškoće. Dobro poznaje naš put, u kakvim se sve tjeskobama nalazimo i s kojim se problemima susrećemo. Pruža nam svoju ruku, da nas za ruku uzme i vodi. Stoga ne bismo smjeli biti zabrinuti, nego velikodušno povjeriti Bogu sebe i sve svoje, sve što nam je teško, što nas tišti i straši, što nam leži na srcu (usp. Mt 5, 26).

Predati se u ruke Božje znači u Boga imati povjerenja. To je dobro iskusio i svetopisamski pjesnik koji mu s oduševljenjem kliče: „Jer ti vidiš, gledaš jad i nevolju, u ruci je mjeriš. Siromah se tebi predaje, ubogu ti si pomoć (Ps 10, 14). A da „Bogu ništa nije nemoguće!“ (Lk 1, 37), uvjerila se i Nazaretska Djevica, koju nisu mimoišle životne tjeskobe, ali također ni strah i nesigurnosti. Ona se Bogu bez pridržaja povjerila i nikad se nije pokolebala. I nas potiče da se povjerimo u Božje ruke, jer su one dobre i njegova dobrota nikada ne prestaje (usp. Lk 1, 50).

UREDNIK

Kazalo:

Daj ruku Isusu (Urednik)    …………………………………..   281
Obitelj kao poziv (Papa Franjo) …………………………..    284
Odgojiteljica i učiteljica (I. Bodrožić) …………………..   286
Franjin Hvalospjev brata Sunca (S. Jerčić)  …………   288
Zaostalac (P. Marin)       …………………………………………   291
S Marijom u Kristovoj sljedbi (D. Aračić) …………….   292
Gospa Hraniteljica (A. B. Periša) …………………………..   294
Središte duhovnog života (M. Sušac)  …………………..   296
Vremena mijenjaju običaje (D. De Micheli Vitturi)   298
Čemu tri nova zaziva u Lauretanskim litanijama? (K. Jolić)   300
Bliže Papi (P. Lubina)     ………………………………………….   302
Bez blagoslova?! (R. T.)    ………………………………………..   304
Molitva za nerođene (N. Kuzmičić)  ………………………   306
Intervju s Marijom (K. Stipanović) ………………………..   308