Marija – 10. 2021.

Marija, 10. 2021.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za listopad 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Kršćanska Pomoćnica. Uvodnik prenosimo u cijelosti: 

7. listopada navršava se 450 godina od pomorske bitke koja se odvila g. 1571. kraj Lepanta u Grčkoj. Strah od turskih osvajačkih brodova bio je zahvatio cijelo Sredozemlje. Zapadnim zemljama nije bilo preostalo drugo, nego organizirati obranu. Na papin poziv, to su i učinile te pobijedile osmanlijsku flotu. Budući da je, u tom za kršćanstvo važnu događaju, papa Pio V. pozvao vjernike na moljenje Gospine krunice, kršćanski Zapad osjetio je pomoć Gospina zagovora.

Iako turskih osvajača više nema, uza zarazu koja nas je dobrano uznemirila i još uvijek hara, ima i drugih koji vrebaju na naše vjerničko opredjeljenje: buja ideološki kolonijalizam. Lukavošću i prefriganošću svjetskih moćnika i njima odanih domaćih poslušnika, on uzima sve više maha. Pod izlikom slobode, demokracije i ljudskih prava provodi lijevoslobodnjački svjetonazor. Njegovi promicatelji naguravaju nov poredak u svijetu i traže da odbacimo sve što nam je dosad bilo normalno. Nameću nam novu sliku čovjeka i svijeta. Zatiru svaki trag Bogu i njegovu naumu s čovjekom. Tvrde da se ne rađamo kao muško i žensko, nego kako se odlučimo. Ako je netko nezadovoljan spolom s kojim je rođen, može ga promijeniti. Ruše obitelj, niječu opstojnost oca i majke, promiču istospolne tzv. bračne zajednice. Onima koji ne prihvaćaju njihovu ideologiju, lijepe etikete konzervativnih i zaostalih. Uvjeravaju nas da obitelj, nacija i vjera, koje su nas tijekom povijesti držale i pomogle da opstanemo, koče napredak današnjem čovjeku. Zato na sve moguće načine žele ostvariti svoje naume i uspostaviti društvo bez osjećaja za svoju obitelj i svoj narod, svoju vjeru, povijest i kulturu.

Bog je stalno sa svojim narodom. Prati ga na njegovu putu. Već 14. stoljeće i mi smo njegov narod, a on naš Bog, koji nas prati u našemu povijesnom hodu. Uslijed svega što se događa u svijetu u kojem živimo i što proživljavamo, mnogi su zbunjeni i nesigurni. Kao nekoć u bitki kraj Lepanta, molitva Gospine krunice može i nama pomoći da utvrdimo vrjednote na kojima se temelji naš život, da Isusa stavimo u njegovo središte, kao što je to činila njegova Majka. Stoga se s pouzdanjem obratimo Bogu, koji upravlja svijetom i sudbinom svega stvorenoga, da nas i naše društvo po zagovoru Pomoćnice kršćana oslobodi od negativnih sila i oplemeni ljudskim i kršćanskim vrjednotama.

Urednik


Kazalo:

Kršćanska Pomoćnica (Urednik) 281
Moliti u zajedništvu s Marijom (Papa Franjo) 284
Molitva koja oslobađa (I. Bodrožić) 286
Pada li Europa šaptom? (S. Jerčić) 288
U Gospinoj mreži (P. Marin) 291
„Samo Bog je dosta“ (D. Aračić) 292
Pomoćnica kršćana (A. B. Periša) 294
Mala Gospina krunica (M. Sušac) 296
Koristimo vrijeme (D. De Micheli Vitturi) 298
Pobjeda izvojevana Gospinim zagovorom po molitvom krunice (K. Jolić) 300
Molitva krunice molitva je u Duhu (P. Lubina) 302
Nema nas (R. T.) 304
Ivanova krunica (N. Kuzmičić) 306
Biti u svijetu, ali ne od svijeta! (S. Dragun) 307
Gledati dublje (K. Stipanović) 308
Ne možemo ne govoriti (Kajo) 310
Prvi ”slikar” presvete Djevice (A. I. Rozić) 312