Marija – 12. 2020.

Marija – 12. 2020. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za prosinac 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Susresti Isusa. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Susresti Isusa

Tko želi ući u crkvu Rođenja Isusova u Betlehemu, mora se dobro sagnuti. Vrata su joj smanjili Turci, da bi mogli nadzirati prolazak kršćana u špilju Isusova rođenja i naplaćivati im ulazak. Sami bi ulazili na konjima i vezali ih u predvorju, pa su kršćani, kad su malo ojačali, zazidali vrata toliko da konj više ne može ući, a čovjek – jedino ako se sagne. Takva su ostala do danas. Zovu ih ”vrata poniznosti”, koja imaju i svoju simboliku: ako želiš susresti Isusa, moraš se duboko sagnuti, poniziti se.

Zaraza koronavirusa ne prestaje. Pače, kao da se još gore zahuktava. Ograničila nam je slavlje korizme s Uskrsom, a vjerojatno će se slično dogoditi s došašćem i Božićem. Njezino širenje potreslo je sigurnost u svijetu, poljuljalo mnoga naša uvjerenja i bez odgovora ostavilo brojna naša pitanja. Zbunjeni, osjećamo se nemoćni i izgubljeni, tim više što sve to djeluje na nas te nam ugrožava i duševno i tjelesno zdravlje. Kako je do ovakva stanja došlo nitko ne zna, a još je manje poznato kamo sve ovo vodi. Zato strahujemo pred budućnošću i ne znamo kako naprijed. Međutim, istinski vjernik vedro gleda u budućnost jer jedino on ima ono što je za nju potrebno: Isusa, koji je rekao da je naš put, istina i život te da je s nama u sve dane do svršetka svijeta! Bog nas je ljubio da je radi nas i našega spasenja poslao na zemlju svoga Sina. Proveo je na njoj život u našemu ljudskom tijelu, iskusio sve naše patnje i radosti, umro na drvu križa i treći dan slavno uskrsnuo. Kao Uskrsnuli ne prestaje djelovati u povijesti i u našem životu, svojim Duhom trajno oblikuje Crkvu, djeluje na sve koji su otvorena srca i traže Boga. Ta Radosna vijest mora nam stalno biti na umu, osobito ovih dana kad se pripremamo za slavlje njegova dolaska. Koronavirus nas ne može spriječiti da ga susretnemo svaki dan, posebice pak o Božiću. Isus je naša jedina nada i jamac naše budućnosti.

Ako želimo s Isusom živjeti, moramo ga naći i susresti. Zato se nužno poniziti, duboko se sagnuti, pasti na koljena u molitvi, ”sići s konja našega ‘prosvjećenog’ razuma”, odložiti svoje ”lažne sigurnosti, svoju intelektualnu oholost, koja nam brani zamijetiti Božju blizinu” (Benedikt XVI.). Betlehemski pastiri i mudraci s Istoka našli su ga kao dijete na Marijinim rukama. Ona ga i nama pokazuje, vodi nas k njemu kako bismo ga susreli, s njime dijelili nastale poteškoće i tjeskobe te u njemu našli svoju životnu sigurnost.

UREDNIK


Kazalo:

Susresti Isusa (Urednik) ……………………………………………. 361
Bogu na raspolaganju (Papa Franjo) ……………………….. 364
Žena bez sjene (I. Bodrožić) ……………………………………… 366
Bezgrješna kao uzor (S. Jerčić) …………………………………. 368
S Gospom u novi život (N. Andrić-Novinc) ……………… 371
Moliti nemoguće? (D. Aračić) …………………………………… 372
Sjetni Božić (A. B. Periša) …………………………………………. 374
Posveta Isusu po Mariji (M. Sušac) …………………………. 376
Opominjanje i popravljanje (D. De Micheli Vitturi)   378
Što su Mise zornice, kada su i kako nastale? (P. Lubina) 380
Spajanje nespojivoga (D. Zeljko Selak) …………………… 382
Što bi ti rekao? (R. T.) ……………………………………………….. 384
Advent u Zagrebu (N. Kuzmičić) …………………………….. 386
Čezne sva zemlja (S. Dragun) …………………………………. 387
Posljednje u životu (K. Stipanović) ………………………… 388
S Marijom čekati i bdjeti (Kajo) ……………………………… 390
Pomozi, Bezgrješna! (D. Bartulović) ………………………. 392