OFS Split: Dani sv. Elizabete

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je pastoralni program „Dani svete Elizabete“ u prigodi blagdana sv. Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, koji se slavi 17. studenoga.

Prvog dana, u nedjelju 15. studenoga 2020., prije i poslije svetih misa u 7, 9.30 i 19 sati organizirana je karitativna akcija „Kruh svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći najpotrebitijima. Preporučalo se sakupljanje hrane dužeg roka trajanja  i osnovnih higijenskih potrepština. Sve prikupljeno OFS „Blagovijest“ darovao je ove godine beskućnicima grada Splita (Udruga Most, ul. I. Gundulića 52, 21000 Split).

Drugog dana, u ponedjeljak 16. studenoga 2020., održana je „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“.

Kao dio programa proslave blagdana, koji bilježi već četvrtu godinu slavljenja, održana je večer duhovne poezije. Ovogodišnju večer posvetili smo poeziji sestre klarise Marije od Presvetog Srca Anke Petričević povodom njezina devedesetog rođendana koji je pjesnikinja proslavila 2. siječnja 2020. u Samostanu svete Klare gdje se nalazi od svoje mladosti.

Anka Petričević bila je perspektivna mlada profesorica francuskog jezika s mogućnošću nastavka poslijediplomskih studija u Parizu, ali i s knjigom pjesama koja je otkrila njezin talent. A onda je 1956., na iznenađenje svih koji su joj predviđali književnu i znanstvenu karijeru, napustila javni život i priključila se strogom splitskom klauzurnom redu časnih sestara klarisa koje žive zatvorene za vanjski svijet. Tako je ostalo do danas. Nakon ulaska u red kćeri svete Klare promijenila je ime i postala Marija od Presvetog Srca. Godine 1976. sestra Marija završava izvanredni studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Piše poeziju, dramska djela, eseje, meditacije, monografije i autobiografsku prozu. Anka Petričević do sada je objavila 120 vlastitih knjiga, a u biblioteci „Simposion“ koju uređuje od 1975. godine još 137 knjiga drugih autora, pretežno duhovne mistično-teološke literature, što je sveukupno 257 knjiga. Gotovo je neshvatljivo kako je ova časna sestra – klarisa, iz svoje zatvorene samostanske ćelije, intelektualno i duhovno obuhvatila cijeli svijet. Učinila je toliko dobrih prijevoda i objavila toliko vrijednih knjiga što je usporedivo s radom jednog instituta.

U jubilarnoj 1995. godini, prilikom otvorenja proslave 1700. obljetnice grada Splita, primila je nagradu Grada, a iste godine od predsjednika Republike dodijeljeno joj je odlikovanje Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos našoj kulturi. 

Anka Petričević upisala se u red vodećih ličnosti hrvatskoga kulturnog života 20. stoljeća. Ona je jedna od velikih žena koje je dao naš narod.

Ovu večer duhovne poezije uredio je i vodio pjesnik Zoran Jurišić, OFS, a pjesme je recitirala pjesnikinja Divna Ban Bakota.

Kao završnu riječ ovog izvješća donosimo pjesmu sestre Marije od Presvetog Srca:

Molim te
Molim te u tišini svoje ćelije
Da noć ne ugasi zvijezde
Da putnik koji je na drumu
Ne zaluta.

Trećeg dana, u utorak 17. studenog 2020., obilježen je i proslavljen blagdan svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkog reda. Procesiju od kipa svete Elizabete, gdje smo izmolili molitvu svetoj Elizabeti, do crkve Presvetog Otkupitelja predvodio je te predslavio misu i propovijedao fra Drago Vrhovac, OFMCap, područni duhovni asistent. U koncelebraciji je bio fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.

Fra Drago je temeljio svoju propovijed na biblijskom tekstu Mt 25, 31-45, s posebnim naglaskom na redak: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt, 25, 40). Poziv i poslanje svete Elizabete obilježeni su porukom ovoga evanđeoskog odlomka. Sveta Elizabeta zaštitnica je Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a), svetica je ljubavi prema bližnjemu i potrebitomu, svetica Caritasa. Ona i danas može biti uzor i poticaj nama svjetovnim franjevcima i franjevkama za djelatnu ljubav, istaknuo je fra Drago.

Na proslavi blagdana sudjelovali su, uz domaćina OFS „Blagovijest“,  predstavnici i ostalih četiriju mjesnih bratstava OFS-a grada Splita.

Poslije popričesne molitve prisutni članovi OFS-a, predvođeni ministrom Mirom Maslov,  obnovili su zavjetovanja/obećanja evanđeoskoga života.

Na kraju slavlja fra Stipe je zahvalio predvoditelju slavlja fra Dragi te istaknuo kako je pastoralni program „Dani svete Elizabete“ jedan od oblika „trajne formacije“ svjetovnih franjevaca i franjevki u gradu Splitu. Potom su svi zajedno molili za pokojne  branitelje Vukovara i Škabrnje te za preminulog fra Bonu Šagija, OFMCap, poznatog franjevca kapucina koji je ostavio duboki trag na hrvatskom govornom području i šire u području praktične/pastoralne teologije, posebno u pastoralu župne zajednice te u katoličkoj publicistici. Predstavnici OFS-a zapalili su svijeće za preminule vukovarske i škabrnjske branitelje kod kipa svoje zaštitnice sv. Elizabete.

Za ovogodišnji pastoralni program Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ tiskalo je vodič „Sveta Elizabeta u Splitu na Trsteniku“ kojeg su svi sudionici dobili na poklon (sadržaj vodiča: slika svete Elizabete, životopis, opis lika i djela svete Elizabete, Molitva svetoj Elizabeti, fotografija Franjevačkoga samostana oca fra Ante Antića u kojem se nalazi kip sv. Elizabeta i čudo s ružama, njemačke kiparice Yrse von Leistner).