Marija – 3. 2019.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za ožujka 2019. “Zastati i razmisliti” naslov je uvodnika koji potpisuje urednik fra Petar Lubina. Urednik je pripredio kratke uvode za razmatranja otajstava krunice koji mogu poslužiti u molitvi kroz korizmu. Donosimo i ‘Obiteljske zapovijedi’.


Zastati i razmisliti

Učenici jedne američke katoličke škole okupljali se 18. siječnja 2019. u Washingtonu kako bi se pridružili “Hodnji za život”. Da bi utišali skupi- nicu koja ih je obasipala pogrdama i prostotama, zapjevaju pjesmu svoje škole. Uto naiđu Indijanci, počnu ih izazivati i udarati u bubanj te nasrnu na jedn oga od njih. Mediji i društvene mreže to prenesu i iskoriste za napad na katoličke đake kako su, navodno, bijednom Indijancu prepriječili put. Na to su sa svih strana uslijedile osude i prijetnje te optužbe za rasizam i mržnju na drukčije. Nakon što se otkrila istina, američki predsjednik proglasio je to ’simbolom lažnih vijesti koje mogu nanijeti mnogo zla”.

Naš narod kaže da vrag ne ore niti kopa. U svojoj prepredenosti, među ostalim, traži načina kako nas uvjeriti da ono što svojim očima vidimo nije kao što vidimo i ono što svojim ušima čujemo nije kao što čujemo. Nisu u pitanju jedino lažne i skrivene vijesti, koliko prešućivanje nekih događaja i činjenica kako ne bismo doznali istinu, a još više iskrivljeno predstavljanje naše prošlosti, naših stavova i pogleda koji su od presudne važnost za budućnost hrvatskoga naroda. Ako nam se prošlost još uvijek uporno prikazuje onakvom kakva nije bila, koliko tek. možemo vjerovati ostalome što nam predstavljaju mediji, i to hrvatski?! Za neke istine koje nas uči kršćanska vjera i za ono što smo i sami iskusili da je u sebi neuredno, na sve moguće načine hoće nas se uvjeriti da je drukčije. Nije li najočitiji primjer za to kad smo, ne baš tako davno, uza svu našu pismenost i školovanost te stečenu sposobnost rasuđivanja na čelu s hrvatskim biskupima proglašeni da smo nesposobni razumjeti određeni tekst pa nam ga netko samozvan treba protumačiti?! Na žalost, u tome su sudjelovali i oni koje smo izabrali da nas zastupaju i predstavljaju, a priznaju se kršćanima.

Anđeo Gospodnji donio je Nazaretskoj Djevici vijest da će postati Majkom Sina Božjega. Nakon što je zastala i o tome razmislila te se uvjerila da je to volja Božja, prihvatila ju je spremno i stavila se Bogu na raspolaganje. Upravo je to i nama primjer kako se odnositi prema svemu što čujemo, vidimo i doznamo preko medija. To nas može učvršćivati u vjeri i ljubavi prema Bogu i čovjeku, ali i udaljavati do te mjere da se izgubimo. Zato, “ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet” (1 Iv 4. 1).


Nositi križ zajedno s Isusom

U korizmi se pripravljamo za proslavu temeljnoga kršćanskog blagdana – Uskrsa. To razdoblje osobito je prikladno za jačanje duhovnog života postom, molitvom i milostinjom, kojima je u korijenu Božja riječ. Nju smo tijekom korizme pozvani obilnije slušati i o njoj revnije razmatrati, kako bismo i mi s Isusom za Uskrs uskrsnuli na novi život. Ova kratka razmatranja mogu nam u tom smislu poslužiti pri molitvi krunice, kao uvodi u otajstava muke Isusove.

1. Isusova smrtna borba

I otrgnu se od njih koliko bi se kamenom dobacilo, pade na koljena pa se molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22. 41-42)

Bog ne treba ljudsku žrtvu da bi njome sa sobom pomirio grješno čovječanstvo. Isusova smrt na križu nije volja Očeva. Smrt Isusovu odredili su ljudska zloba, ljudska sebičnost, volja njihove vlasti i moći. Otac i Sin podnose križ, ali ne puštaju da ih on pobijedi. Križem pokazuju da su ljubav i sposobnost opraštanja jači od bilo koje ljudske zlobe.

Dok razmatramo o Isusovoj smrtnoj borbi, po Marijinu zagovoru molimo da naučimo vršiti volju Očevu koji za svakoga od nas ima svoj plan, opraštati onima koji nas progone, boriti se i trpjeti a da ne izgubimo povjerenje u Očevu pomoć.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

2. Isusa bičuju

Sav narod odvrati Pilatu: »Krv njegova na nas i na djecu našu!« Tada im pusti Barabu, a Isusa, izbičevana, preda da se razapne. (Mt 27. 25-26)

Osuđujući Isusa. Pilat nesvjesno i. nehotice surađuje u tomu da nam daruje ljubav Očevu i Sinovu. Isusova osuda pred svima pokazuje Očevu i Sinovu ljubav koja je oduvijek skrivena u trojstvenom otajstvu. Isusova osuda otkriva Očevu i Sinovu neizmjernu ljubav prema svakom čovjeku, nju objavljuje i pokazuje pred svim narodima.

Dok razmatramo o Isusu kako ga prije smaknuća bičuju, po Marijinu zagovoru molimo da i mi znamo iskoristiti nepravde koje podnosimo kao sredstva za pokazivanje svoje ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku pred svim ljudima.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

3. Krunjenje trnovom krunom

Svukoše Isusa pa zaogrnuše skeletnim plaštem. Spletaše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: »Zdravo, kralju židovski!« (Mt 27, 28-29)

Čitava muka Isusova opisana je kao vođenje Isusa na kraljevsko prijestolje. On je iz ruganja zaogrnut kraljevskim plaštem, iz ruganja mu je u ruke stavljena trska kao žezlo, iz ruganja je okrunjen trnovom krunom. Isus je kralj zato što nas je spasio i što njemu pripadamo. Mi smo nagrada njegovoj poslušnosti, njegov smo narod i njegova svojina.

Dok razmatramo o Isusu kako ga krune trnjem. po Marijinu zagovoru molimo da možemo živjeti prepušteni Ocu, kako bismo svojom blizinom pobjeđivali svako nasilje, strpljivošću svaku nesnošljivost, povjerenjem u Oca svako razočaranje.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

4. Isus nosi križ na Kalvariju

Kad ga odvedoše, uhvatiše nekog Šimuna Cirenca koji je dolazio s polja i stave na nj križ da ga nosi za Isusom, Za njim je išlo silno mnoštvo svijeta, napose žena, koje su plakale i naricale za njim. (Lk 23, 26-27)

Za javnoga života Isus je prošao svojom domovinom kao putujući propovjednik navješćujući svojim sunarodnjacima radosnu vijest i pozivajući ih na obraćenje. Njegov hod čini se kao da je bio bez ikakva cilja, on kao da je slučajan lutalica. Međutim, Isusove staze imaju siguran pregled i zna im se smjer. Njegovi koraci bili su upravljeni prema Jeruzalemu i Golgoti.

Dok razmatramo o Isusu kako nosi križ na Kalvariju, molimo po zagovoru Marijinu, koja je prihvatila križ da vidi svoga Sina kako svoj križ nosi, da i mi naučimo nositi Isusov križ i na svojim plećima sve patnje ovoga svijeta.

Očenaš. 10 Zdravomarija i Slavaocu

5. Isus umire na križu

Sunce pomrča, a hramska se zavjesa razdrije po sredini. I povika Isus iza glasa: »Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!« To rekavši, izdahnu. (Lk 23, 45-46)

Ljudskog života nema bez križa. Otajstvo križa vezano je uz otajstvo uskrsnuća. Otac uskrisuje Sina moću Duha Svetoga, da bi time rekao pred očima svega svijeta, u svako doba i u sva vremena, da je Isus Krist njegov preljubljeni Sin. Uskrisujući njega. Otac jasno pokazuje kako je ljubav puno jača od smrti.

Dok razmatramo o Isusu kako umire na križu, molimo po Marijinu zagovoru za snagu da bismo, osim patnje i smrti, mogli vidjeti slavne obzore radosti i života te nadu koja zna nadići tamu svake žalosti i svakog razočaranja.

Očenaš, 10 Zdravomarija i Slavaocu

Obiteljske zapovijedi

Nakon Boga, muž i žena jedno su drugom najvažniji na svijetu.
Djeca su najpreča dužnost i najveća ljubav obaju supružnika podjednako.
Roditelji primaju djecu kao Božji dar s kojim ih ni smrt neće rastaviti.
Djeca su dužna slušati svoje roditelje do punoljetnosti i poštivati ih do svoje smrti.
Roditelji su dužni poštivati svoju djecu i njih odgajati u dobru i plemenitu.
Obitelj mora imati svoje tajne koje nisu za iznošenje u javnost.
Obitelj mora imati svoje vrijeme za razgovor i razonodu.
Obitelj ostaje obitelj i nakon što djeca osnuju svoje obitelji.
Roditelji se ne smiju miješati u brakove svoje djece.
Djeca se ne smiju miješati u brak svojih roditelja.

Sadržaj

 • Zastati i razmisliti (Urednik) …………………………………………………….. 81
 • Božja blizina čovjeku (Papa Franjo)…………………………………………… 84
 • Prihvatiteljica Riječi Božje (I. Bodrožić) ……………………………………… 86
 • Čuda i čudovišta… (S. Jerčič)………………………………………………….. 88
 • Zvijezda vodilj (N. Andrić – Novine) …………………………………………… 91
 • Zdravo milosti puna (M. Parlov) ………………………………………………. 92
 • Gospina kruna (A. B. Periša)……………………………………………………. 94
 • Odnos predanja Mariju (M. Sušac) ……………………………………………. 96
 • Život je dar (D. De Micheli Vitturi)……………………………………………… 98
 • Poznajete li jednu od ljepših molitava Gospi? (P. Lubina) ……………… 100
 • Fra Karlo Balić – Gospin apostol (K.Jolić) ………………………………….. 102
 • Stop (R. T.)………………………………………………………………………….. 104
 • Marija – uzor suradnje s Bogom (D. Aračić)…………………………………. 106
 • Majke mi (K. Stipanović) ………………………………………………………… 108
 • Marijin Zaručnik (V. Tokić Burolo)……………………………………………… 112