Metković: Koncert na obnovljenim orguljama

U nedjelju 20. kolovoza nakon završetka večernje sv. mise u crkvi sv. Ilije održan je kolaudacijski koncert na novoobnovljenim orguljama na veliko oduševljenje prisutnih.

Don Ivan Urlić, župnik sv. Ivan Krstitelja u Stiljama i sv. Marka u Orahu, koji je u Zagrebu završio glazbeno obrazovanje na Institutu za crkvenu glazbu Zagreb te magistrirao orgulje na Muzičkoj akademiji, izveo je niz skladbi Johanna Sebastiana Bacha, ističući publici virtuoznost i prekrasan zvuk ovih orgulja. Prema mišljenju onih koji su upoznati s poviješću ovih orgulja i koji su emotivno povezani s crkvom, ovakav koncert na orguljama nije održan otkad su postavljene.

Orgulje u crkvi sv. Ilije ove godine slave svoj dijamantni jubilej, tj. 60 godina od njihovog postavljanja. Nabavljene su u  radionici Franca Jenka u Ljubljani i postavljene kao zamjena za stare orgulje koje su nabavljene davne 1898. godine, ali su pretrpjele oštećenja tijekom savezničkih bombardiranja Metkovića 1944. godine.

Temeljitu obnovu proveo je g. Vid Kalebić s 35-godišnjim iskustvom rada u Njemačkoj kao meštra restauratora i graditelja orgulja, koji se prije nekoliko godina preselio u Hrvatsku, na otok Šoltu. Iza njega je niz obnova i izgradnji orgulja diljem Hrvatske, uključujući i obnovu poznatih orgulja u Splitu, Sinju, i Makarskoj.


PROGRAM:

 J. S. Bach:

  • Koncert u a – molu (BWV 593)
    • Allegro
    • Adagio
    • Allegro
  • Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 693)
  • Toccata i fuga u d-molu (BWV 565)

fDŠ