Sveti Rok: Svetkovina sv. Roka

U srijedu 16. kolovoza 2023. svečano je proslavljena svetkovina sv. Roka u crkvi sv. Roka. Misu je predslavio fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu, u koncelebraciji sa župnikom Župe sv. Roka fra Ivanom Šimuncem, župnim vikarom fra Kristijanom Radasom, karinskim gvardijanom i župnikom fra Petrom Klarićem, mons. Milom Čankom, župnikom Korenice, don Antom Luketićem, sužupnikom iz Udbine, fra Markom Đerekom, župnikom Čiste Velike. Na ovu svetkovinu, uz domaće vjernike koji stalno žive u Sv. Roku, pristigli su mnogi koji žive ne samo u domovini nego i u Americi, Kanadi, Australiji te iz susjednih župa. Liturgijske dijelove tijekom mise pjevao je VIS „Svjetlo“ iz Župe sv. Roka.

Fra Domagoj je, govoreći o sv. Roku, između ostalog naglasio tri odrednice koje oslikavaju sveca slavljenika. Prva je važna za štovanje sv. Roka. Narod je nakon njegove smrti ustrajno iskazivao štovanje prema svetom Roku. Tek nakon dvjesto godina štovanja Roko je proglašen svetim. Na nama je da ga ustrajno štujemo i svakodnevno slijedimo njegov svetački život. Druga odrednica svetačkog života sv. Roka očituje se u njegovoj snažnoj ljubavi prema siromašnima i bolesnima, posebice oboljelima od kuge. I sam je svetac obolio od kuge. I nama valja slijediti put istinske ljubavi koja se žrtvuje prema bolesnima i nemoćnima, kao što je to činio sv. Roko. Treća odrednica koja oslikava svetački lik sv. Roka vidljiva je i iz slike koja prikazuje sveca s ranjenom nogom i psom koji mu je donosio hranu i tako mu spasio život. Ljubav sv. Roka nije se očitovala samo prema čovjeku, već i prema životinjama. U današnjem svijetu klimatskih promjena suživot čovjeka i životinja, koje pomažu čovjeku i od kojih čovjek živi, izuzetno je važan. Fra Domagoj, kao vrsni poznavatelj Svetog pisma, lijepo je podsjetio kako se već na prvim stranicama Biblije spominje da je Bog stvorio ne samo čovjeka, nego i životinjski svijet. Naglasio je kako su se u Starom zavjetu u hramu prinosile Gospodinu životinjske žrtve paljenice. U Novom zavjetu Krist je sam bio žrtvovan za nas i naše spasenje, a u misi ga nazivamo Jaganjcem Božjim.

Na kraju mise fra Ivan je zahvalio propovjedniku, svećenicima i narodu, a potom je na groblju kod središnjeg križa održao molitve za pokojne. Na molitvi su se okupili vjernici koji su posjetili grobove svojih najmilijih na kojima su zapalili svijeće i ukrasili ih cvijećem.

Župnik je ugostio svećenike u župnoj kući, a narod je kod župne kuće nastavio narodno slavlje uz prigodni koncert.