Metković: Korizmena duhovna obnova

Župa sv. Ilije proroka u Metkoviću organizirala je trodnevnu korizmenu duhovnu obnovu koje se održavala u župnoj crkvi sv. Ilije od 22. do 24. veljače, a predvodio ju je fra Ante Vučković.

Iako je svaki dan crkva sv. Ilije bila tijesna za sve vjernike, na Pepelnicu se posebno okupilo mnoštvo vjernika te su unatoč hladnoći mnogi morali stajati u crkvenom dvorištu.

Prvog dana korizmene duhovne obnove program je započeo u 17 sati nagovorom o našim ljudskim slabostima i ovisnostima koje su svakodnevne, a skoro neprimjetne. Nažalost, preko njih prelazimo olako, iako nas one polako ali snažno razaraju.

U 18 sati započelo je slavlje sv. mise na kojoj je fra Ante u prigodnoj propovijedi istaknuo da ne trebamo patiti od ljudskih pohvala, zahvala i priznanja nego da ono što činimo (post, molitva i dobra djela) trebamo činiti u skrovitosti ako želimo nagradu od Boga.

Nakon propovijedi blagoslovljen je pepeo, a sam obred pepeljavanja obavljen je na kraju sv. mise, a za vrijeme mise pjevanje je predvodio Veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

Drugi dan korizmene duhovne obnove započeo je u 17 sati fra Antinim nagovorom. U 18 sati započela je misa u kojoj je fra Ante istaknuo da imamo dva puta i da svatko bira svoj put. Kroz 1. psalam fra Ante je htio nazočnima približiti put Božji koji govori da je blago onima koji ne slijede savjeta opakih, koji ne staju na putu grešničkom i koji ne sjedaju u zbor podrugljivaca. Koji su takvi, oni su k’o stablo zasađeno pokraj vódâ tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi. A što je s onim drugim putem i njegovim sljedbenicima? Opaki su k’o pljeva što je vjetar raznosi. Njihov put propada i nestaje.

Nakon sv. mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Za vrijeme mise i klanjanja pjevanje je predvodio župni bend „Znak Jonin”.

Treći dan korizmene duhovne obnove započeo je pobožnošću križnog puta u 17 sati. Fra Ante je tekstovima iz Svetog pisma kroz četrnaest postaja vjernicima pokušao približiti sve ono kroz što je Gospodin prolazio na Veliki petak. U 18 sati započela je misa na kojoj je fra Ante u propovijedi istaknuo važnost posta te koliko on može mijenjati ne samo nas nego i one oko nas. Za vrijeme mise pjevanje je predvodila muška klapa Župe sv. Ilije.

Kroz sva tri dana mnogi su pristupili sakramentu ispovijedi, a svećenici su ispovijedali od 17 sati.