Metković: Proslava sv. Franje prigodom 40 godina izgradnje crkve

U utorak 4. listopada u Metkoviću na Kladi svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, suzaštitnika Župe.

Jutarnja sv. misa slavljena je u crkvi sv. Ilije u 6:30, a predvodio ju je župnik fra Denis Šimunović.

Središnje slavlje održalo se u crkvi sv. Franje na Kladi, a počelo je u 18:30 procesijom kroz crkveno dvorište sa svečevim kipom kojeg su nositelji na ulazu u crkvu tri puta zavrtjeli u znak blagoslova cijelog mjesta.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru, uz koncelebraciju don Davora Bilandžića, neretvanskog dekana, fra Denisa Šimunovića, župnika, svećenika koji su kao metkovski župnici i kapelani služili u ovoj crkvi, svećenika neretvanskog dekanata te svećenika rodom iz Metkovića.

Veliki mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak animirao je pjevanje na sv. misi.

Prigodom 40 godina od izgradnje i blagoslova crkve prisutne vjernike na kraju misnog slavlja pozdravio je fra Denis, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjoj proslavi, ali isto tako i svima onima koji su od početka radili na crkvi i u crkvi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito onima koji slave imendan i članovima franjevačke obitelji te pozvao sve nazočne na druženje uz hranu i piće koje su pripremili župljani.

U procesiji su bile nošene i moći sv. Franje kojima su na kraju sv. mise vjernici iskazali poštovanje.

Ovogodišnjoj proslavi prethodila je trodnevnica. Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Josip Repeša, vrgorački župnik i dekan. Na kraju mise održan je koncert duhovne glazbe. Drugi dan trodnevnice predvodio je župnik fra Denis Šimunović koji je na početku sv. mise blagoslovio novi barjak sv. Franje koji su u procesiji donijeli barjaktari iz crkve sv. Ilije. Barjaktari su na veliko oduševljenje sviju poklonili crkvi i novu misnicu sv. Franje. Nakon blagoslova nazočnima podijelili su magnete i privjeske sv. Franje i crkve.

Treći dan trodnevnice predvodio je župni vikar fra Darijo Sinković. Za vrijeme sv. mise fra Denis, novi duhovni asistent Frame, primio je 14 mladih, dok je jedna framašica dala svoja prva obećanja.