Sinj: Svetkovina sv. Franje

Svetkovina sv. Franje Asiškog svečano je proslavljena u Svetištu i Župi Gospe Sinjske u utorak 4. listopada 2022. Euharistijskim slavljem predsjedao je gvardijan fra Marinko Vukman uz koncelebraciju župnika fra Antonia Mravka, cetinskog dekana i triljskog župnika don Stipe Ljubasa te još dvadesetorice svećenika. Slavlje je uveličao Mješoviti zbor Svetišta i Župe Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića i s. Jelene Marije Mijić. U slavlju su sudjelovali franjevački sjemeništarci, članovi OFS-a i Frame Župe Gospe Sinjske te brojni poštovatelji karizme sv. Franje.

Predsjedatelj slavlja u propovijedi je istakao tri Franjine osobine: zahvalnu ljubav, korisnost života i prihvaćanje drugog. Govoreći o svakoj od navedenih osobina, fra Marinko je zaželio da Franjo svima bude životni uzor življenja zahvalne ljubavi, da se po njegovu zagovoru trudimo jedni drugima biti na korist i dobrobit te da jedni druge prihvaćamo kao od Boga darovanu braću i sestre. Budemo li tako živjeli, nećemo nasljedovati samo sv. Franju, nego još više Onoga koga je Franjo tako smjerno nasljedovao – Isusa Krista.

Za proslavu sv. Franje fratri Samostana Gospe Sinjske s Franjinim štovateljima pripremali su se trodnevnom duhovnom pripravom. Svakog dana duhovni program počinjao je u 17:15 molitvom krunice na oltaru Čudotvorne Gospe Sinjske i molitvama u čast sv. o. Franje. U 18 sati slavljena je sveta misa s pjevanom Večernjom molitvom. Trodnevnicom su predsjedali župni vikar u Župi Sinj fra Toni Šimunović-Erpušina, župni vikar i duhovnik u Franjevačkom sjemeništu u Sinju fra Ivan Čikara te ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije i sjemeništa u Sinju fra Joško Kodžoman.