Mlada misa fra Slavena Čeke

U nedjelju 12. srpnja 2020. u 11 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Livnu član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Slaven Čeko slavio je svoju mladu misu.

Mladomisničko slavlje započelo je ulaznom procesijom i roditeljskim blagoslovom oca Drage i majke Ljubice r. Mijić te pozdravom kuma fra Vinka Sičaje, župnika Župe Svih svetih u Livnu.

„U današnje vrijeme da bi se netko opredijelio za svećenički i redovnički poziv, može se samo izmoliti… Dragi mladomisniče i kume, čestitam na otvorenosti nebeskome glasu koji je u tebi odjekivao očito snažnije od nekih drugih glasova. Čestitamo ti i slavimo tvoju otvorenost, slavimo tvoj pristanak i odlučnost da se daruješ i trošiš za uzvišene ciljeve koji će tebi priuštiti radost, narodu Božjem duhovnu korist, a Imenu Božjem slavu“, istaknuo je fra Vinko na samom početku misnog slavlja.

U koncelebraciji s mladomisnikom bili su mladomisnikov kum fra Vinko Sičaja, mladomisnikov propovjednik fra Ivica Omazić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan samostana u Livnu fra Pero Kuliš, fra Jurica Periša, fra Ćiro Lovrić, fra Julijan Madžar, fra Emanuel Radić, fra Tvrtko Vrdoljak, mladomisnik iz Livna fra Josip Dolić TOR. Pjevanje su animirali ujedinjeni veliki župni zbor, ženski dvoglasni zbor i zbor iz Gubera pod ravnanjem sestre milosrdnice Blanke Jeličić.

„Riječi Vječna je ljubav Njegova riječi su vjere, riječi zahvale kojima psalmist daje hvalu Bogu za sve što je stvoreno. Ove riječi za svoje geslo može izabrati osoba koja je svjesna Božje ljubavi, osoba koja je Božju ljubav iskusila u svom životu i svojoj nutrini, osoba koja je čula Božji zov i odazvala u se“, osvrnuo se propovjednik fra Ivica na početku svoje homilije.

„Svećenik je pozvan biti molitelj, slušatelj Božje riječi, službenik svetih otajstava, duhovna osoba i autoritet. Fra Slavene, nemoj nikada zaboraviti da uspjeh u pastoralu neće biti plod tvoje moći i sposobnosti, već u poslanju, službi i snazi Isusa Krista. Sjeme koje sijemo nije naše već Božje, naše je poslanje biti radosni sijači Božje Riječi. Sjeme ne donosi rod zbog naših zasluga ili naše ljudske snage, već zahvaljujući Bogu i Božjoj milosti koja je jedina sposobna dodirnuti naša srca“.

Nakon pričesti vjernicima se obratio o. provincijal koji je izrazio radost zbog prisustva mladomisničkom slavlju te zahvalu roditeljima i cijeloj okupljenoj zajednici. Provincijal je  istaknuo ljepotu livanjskog kraja koji izgleda kao da ga je zbog iznimne ljepote Bog stvorio za sebe, a potom ga darovao narodu.

Fra Slaven je zajedno s drugim mladomisnikom iz Livna fra Josipom Dolićem udijelio mladomisnički blagoslov.

Nakon svete mise i prigodnih čestitki sve je ovjekovječeno i fotografijama sa svećenicima, obitelji, prijateljima i poznanicima, a potom je slavlje nastavljeno u restoranu za obitelj i prijatelje.