Studenci: Duhovna obnova

11. srpnja 2020. započela je devetnica kao priprava za svetkovinu sv. Ilije zaštitnika naše Župe. Prvih šest dana misna slavlja, kojima je prethodila molitva krunice, predvodio je župnik fra Zoran Jonjić. U petak 17. srpnja 2020. započela je trodnevnica tijekom koje je održana duhovna obnova koju je predvodio fra Miroslav Bustruc, župnik Živogošća.

Prvog dana prije svete mise vjernici su imali prigodu za ispovijed i razgovor, a molile su se krunica i posvetne molitve sv. Iliji.

Fra Miroslav je u propovijedi prvog dana govorio o Isusu sijaču koji sije svoju Riječ. „Isus traži srce koje će biti otvoreno da primi tu Riječ. Srce koje će biti pripremljeno obraćenjem, kajanjem, praštanjem, otvorenošću za ponude Neba i zatvorenošću za ponude zla. To sijanje uključuje, pretpostavlja i traži suradnju. Suradnja se sastoji najprije u tome da pripravimo tlo, što znači da trebamo biti otvoreni za Božji pohod, pripraviti se za njega molitvom. Ne smijemo dopustiti da nam vremenite brige, zavodljivost bogatstva, utjecaj i zavođenje zloga poremete Božji plan s nama, nego da srce, za početak barem četvrtina, do kraja pripadne Bogu i da se ne boji darovati i preostale tri četvrtine Bogu. Prispodoba kaže da svako četvrto zrno pada na plodno tlo. Zato barem četvrtinu srca potpuno rezervirajmo za Boga kako bi se iz te četvrtine zdravim rastom moglo proširivati područje naše spašenosti i usrećenosti“.

Nakon svete mise održan je duhovni nagovor u kojem se fra Miroslav dotaknuo teme zdrave ljubavi prema samom sebi koja je neophodna kako bismo ljubili druge. Ideal je ljubiti se onom ljubavlju kojom nas Bog voli. Dotaknuo se i uloge Blažene Djevice Marije u našem spasenju koja je posrednica i suradnica prema potpunom sjedinjenju s Bogom. Po Mariji Isus je u nama duhovno utjelovljen. Na kraju razmatranja istaknuta je poruka da duh treba voditi tijelo, a ne obratno.

Propovijed drugog dana duhovne obnove potaknula nas je na promišljanje o odnosu prema Božjoj Riječi i na preispitivanje naše vjere. Naime, većina nas se često povodi za materijalnim, a duhovno ostavljamo po strani. Fra Miroslav se u propovijedi osvrnuo na zabune i zablude oko slušanja Božje Riječi. Prvo je treba slušati, onda je treba čuti i razumjeti te na kraju primijeniti u život, jer bez toga zadnjeg koraka nema ploda. Upozorio nas je na pismoznance i farizeje koji su izvrsno poznavali Sveto pismo, ali ga nisu konkretno unijeli u svoj život.

Nakon svete mise drugog dana duhovne obnove održano je klanjanje pred Presvetim, a za razmatranje je izabran 139. psalam. Psalam može biti krivo shvaćen ako imamo krivu sliku o Bogu kao policijskom inspektoru koji voli kažnjavati. Bog uživa u pomilovanju, a strogost je tu da nama pomogne. Bog je zaštitnik i radosna je vijest da nismo sami. Bog je sva bića stvorio ne kao duplikate već kao unikate, neponovljive, i ne odustaje od nas do kraja života, poštujući ljudsku slobodu. Život ne završava smrću. Prva životna faza je ona u majčinoj utrobi, druga je kada dođemo na svijet i kada dijelimo suodgovornost za druge, a zadnja faza je nakon smrti i ona je vječna. Smrt je samo prijelaz. Na putu prihvaćanja Božje volje treba odustati od perfekcionizma, praznovjerja, deizma i misli o Bogu kao dalekom i ravnodušnom sucu, treba tražiti pomoć i nositi svoj križ.

Treći dan duhovne obnove bio je posvećen molitvi za obitelji i djecu te pripremi za svetkovinu sv. Ilije i svečanu svetu misu don Mirka Šakića. Kako u svijetu brojnih izazova odgojiti dijete koje nam je Gospodin povjerio? Kako će dijete biti poslušno ako njegovi roditelji nisu poslušni Gospodinu?

Sve su to pitanja kojima trebamo posvetiti vrijeme. No u svijetu u kojem živimo lako dopuštamo biti robovi medija, interneta, igrica i raznih poroka koji nam oduzimaju dragocjeno vrijeme, a tako malo i nemarno tražimo i nalazimo vrijeme za susret s Bogom. Ljudi smo i srca i uma. Najbolje je kad to dvoje u zdravoj ravnoteži služi savjesti i gospodari nagonima. Bog je glavni autor dobra i bez Njega ne možemo učiniti ništa. Čovjek bi morao izaći iz svoje ubitačne ravnodušnosti i mlakosti, postati gorljiv, truditi se biti bolji od sebe, postići najbolju inačicu sebe kako bi svojim primjerom odgajao povjerenu mu djecu. Pri tome je važna strpljivost. U životu bez strpljivosti nećemo daleko stići, a križ koji u životu nosimo nije zadnja već predzadnja stanica, a nakon njega slijedi uskrsnuće.

Nakon svete mise posljednjeg dana duhovne obnove uslijedio je blagoslov djece i fra Miroslavovo osobno svjedočanstvo.

Radost vjernika na kraju duhovne obnove završila je u zahvalnosti Bogu na svim primljenim milostima i fra Miroslavu čije su navještaje župljani s oduševljenjem slušali u vjeri kako će plodovi duhovne obnove biti mnogobrojni u njihovim životima.

Misna slavlja i pobožnosti duhovne obnove animirali su članovi Mješovitog župnog zbora, mladi iz župe i fra Mate Šakić. Nakon duhovnog nagovora nastavljen je program Studenačkog lita i 9. Susret klapa Dalmatinske zagore.

Ljudevit Cikojević