München: 215 mladih primilo sakrament svete krizme

Temeljem preporuka Bavarskog zavoda za javno zdravstvo i odredaba Nadbiskupije München – Freising, koji su donijeli posebne upute i preporuke o slavljenju sv. misa i drugih liturgijskih slavlja, u našoj župi u crkvi sv. Pavla sveta potvrda je proslavljena u četiri skupine: prva i druga skupina u subotu 17. srpnja 2021., a treća i četvrta u subotu 24. srpnja 2021.

Sakrament potvrde trebao je našim krizmanicima podijeliti nadbiskup Münchena i Freisinga dr. Reinhard kardinal Marx, ali je zbog pandemije delegirao župnike u svojoj nadbiskupiji za djelitelje. Izvanredni djelitelj u HKŽ München bio je župnik fra Petar Klapež.

U crkvi sv. Pavla na Theresienwiese, u kojoj se Hrvati preko 70 godina okupljaju svake nedjelje na svetoj misi, pjevanje je predvodila s. Nikolina Bilić, uz soliste župnog zbora. S. Nikolina ujedno je i ukrasila crkvu za sve četiri skupine.

Zaslugom naših vjeroučitelja – fra Edvarda Sokola, fra Slavena Čeke i pastoralne suradnice Anamarije Andrijević, krizmanici su se, unatoč svim ovogodišnjim ograničenjima, dobro pripremili te su aktivno sudjelovali u euharistijskom slavlju. Božju Riječ, popraćenu pjevanim prigodnim psalmom, čitali su i pjevali krizmanici.

U nadahnutoj propovijedi župnik je posebno istaknuo važnost sakramenata, posebno sakramenta svete potvrde u životu krizmanika, njihovih roditelja i kumova.

„Naša vjera počinje susretom Boga i čovjeka. Svatko od nas na razne načine susreće Boga. Zato vi, dragi mladi, želite danas primiti sakrament svete potvrde. Crkva ne bi postojala da Duh Sveti ne djeluje. Ni mi danas ne bismo bili ovdje okupljeni da Duh Sveti ne djeluje u Crkvi. Čovjek može iznevjeriti, ali Bog drži svoju riječ. Upravo je to veličina sakramenta sv. potvrde – jamstvo s Božje strane da će po svom Duhu uvijek biti prisutan u našem životu. U vrijeme globalizacije čovjek osjeća opasnost da postane beznačajan, onaj koji nikomu i ničemu ne pripada.

Kao vjernici ponavljamo da pripadamo Bogu te tako trebamo i živjeti. Pripadamo i Crkvi Katoličkoj, a danas smo ovdje u katoličkoj crkvi sv. Pavla u kojoj mi Hrvati preko 70 godina svake nedjelje i blagdanima slavimo presvetu euharistiju. Slavlje svete krizme slavimo na našemu hrvatskom jeziku. To nam govori o još jednoj pripadnosti, da vi koji ste rođeni i živite ovdje u Njemačkoj pripadate i svom hrvatskom narodu. To je znak našeg bogatstva. Pripadamo svojoj župnoj zajednici, koja je i vjernička i katolička i hrvatska!

Hrvate katolike u Domovini, u Njemačkoj i u drugim zemljama sačuvala je nedjeljna sveta misa. Dragi krizmanici, ako želite živjeti zajedništvo s Bogom, potrebno je svake nedjelje dolaziti na svetu misu.

Duh Sveti, čije ćete danas darove primiti, treća je božanska osoba, Bog prisutni, Bog među nama. Duh Sveti svjedok je Božje prisutnosti u svijetu, Onaj koji nas nadahnjuje, Onaj kojeg nam je poslao sam Isus Krist. U drugom čitanju slušali smo kako se dogodila prva sveta krizma u Kristovoj crkvi. Čuli smo u Djelima apostolskim kako su se tamo našli Parti, Elamljani, stanovnici Mezopotamije i Kapadocije, Ponta i Frigije… Danas, kao i kroz vjekove, taj popis sve se više povećava, ali stvarnost je uvijek ista: dar Duha Svetoga. Tako ovdje imamo krizmanike iz cijele naše Domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Crkva iz dana u dan raste po svojim vjernicima, upravo snagom Duha Svetoga. Crkva, koju je sam Isus osnovao, zajednica je koja se uvijek otvara novosti života po djelovanju Duha Svetoga. Nevjernici ne mogu shvatiti da mi nismo samo društvo, nego zajednica koja dolazi od Boga po Duhu Svetom – to je Crkva, to smo mi, to ste vi, dragi krizmanici, vas Crkva danas posebno treba kao poseban znak ovom današnjem vremenu.

Iako možda nekad i pogriješimo, Bog je taj koji nas čeka i koji nas voli, koji nas želi osloboditi tereta. U tom smislu, ne zaboravite drugu snagu naše vjere, a to je sakrament svete ispovijedi. Stoga vas sve danas pozivam da što češće koristite taj oslobađajući sakrament pomirenja.

Dragi krizmanici! Znajte dobro: Bog Vas uvijek voli i to neka bude ono što ćete od dana sv. potvrde svaki dan čuvati u svom srcu. Radujte se životu koji vam je Bog darovao. Kreirajte život da bude onakav kakvim ga Bog želi. Budite oni koji ćete svoje roditelje kumove, djedove i bake te sve nas obogatiti dobrim djelima koja ćete činiti i na taj način svaki dan živjeti u našem zajedništvu. Uvijek budimo jedni za druge, a osobito blizu Bogu, računajmo na Boga i idimo s Njim kroz život, jer bez Boga čovjek je izgubljen.

Draga braćo i sestre, sjetimo se da smo svi mi primili potvrdu. Sjetimo se toga, prije svega zato zahvalimo Gospodinu za taj dar, a zatim ga molimo da pomogne našim krizmanicima živjeti kao pravi kršćani i da uvijek kroče kroz život s radošću po Duhu Svetom koji nam je darovan“, zaključio je župnik fra Petar.

s. Nikolina Bilić