Studenci: Proslava sv. Ilije

Ovogodišnje slavlje svetkovine sv. Ilije proroka počelo je trodnevnicom kojoj je prethodila svečana primopredaja župe i oproštajna sveta misa fra Zorana Jonjića. Svete mise trodnevnice i zagovorne molitve sv. Iliji predvodili su fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja, fra Ivan Udovičić, tajnik Provincije i fra Kristian Stipanović, gvardijan imotskog samostana i dekan Imotskog dekanata. Sva tri svećenika posluživali su župu i bili na raspolaganju za vrijeme bolesti i oporavka župnika fra Zorana Jonjića, na čemu su im župljani izrazili osobitu zahvalnost.

Svetoj misi, koju je predvodio fra Zoran Kutleša, prethodila je tradicionalna svečana procesija studenačkim centrom. Uz predvoditelja misnog slavlja fra Zorana Kutlešu suslavili su fra Kristian Stipanović, novoimenovani župnik fra Tomislav Brekalo, bivši župnik fra Zoran Jonjić, fra Nedjeljko Jukić, fra Frano Laco, don Nediljko Ribičić, don Augustin Radović, fra Josip Šušić te studenački svećenici fra Jakov Udovičić, fra Ante Tonko Bilić, fra Dinko Bošnjak i fra Ivica Udovičić. Zbog župničkih i pastoralnih obveza nisu mogli doći fra Bone Bilić, fra Ante Udovičić, don Marko Trogrlić i don Mirko Šakić. Misno slavlje animirali su čitači Ivan Udiljak i Marija Šakić, bogoslovi fra Marko Udovičić i fra Mate Šakić, ministranti, Ljudevit Cikojević, članovi KUŠU „Studa“ te članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem maestra Marija Cikojevića.

Vjernici iz okolnih župa, koji tradicionalno hodočaste sv. Iliji, imali su prigodu za svetu ispovijed od ranih jutarnjih sati.

Fra Zoran je u propovijedi istaknuo kako je studenačka župa posebna po svojoj molitvi za duhovna zvanja čiji su plodovi vidljivi. Malo koja župa u našoj Domovini može se podičiti tolikim brojem duhovnih zvanja, pa je iz ove župe samo u Provinciji Presvetog Otkupitelja osam živućih fratara. Pozvao je vjernike da i dalje budu gorljivi poput sv. Ilije kako bi živjeli puninu života i svjedočili je svojim odnosom prema članovima svoje obitelji, prvenstveno starijima i svima potrebitima. „Hrabro svjedočite svoju vjeru, otvorite svoja srca i u molitvenoj tišini osluhnite na što nas to Bog poziva. Tek tada ćemo moći naviještati svima koliko nas Bog ljubi u svom Sinu Isusu Kristu po Duhu Svetomu, posebno u ovim teškim vremenima. Neka nam u tome pomogne zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Ilije. Nastavite moliti za duhovna zvanja.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Kristian Stipanović zahvalio je predvoditelju slavlja fra Zoranu Kutleši, svim nazočnim svećenicima te svima koji su pomogli da slavlje sv. Ilije i sva župna slavlja za vrijeme župnikove odsutnosti budu svečana i dostojanstvena. Zahvalio je fra Zoranu Jonjiću na šestogodišnjoj predanoj službi te mu zaželio dobro zdravlje i brz oporavak. Fra Kristian je u svoje osobno ime te uime svih nazočnih svećenika pozdravio fra Tomislava Brekala i zaželio mu dobrodošlicu. Ljudevit Cikojević pozdravio je novog župnika uime župljana: „Dragi naš fra Tomislave, pozdravljam Vas uime cijele župne zajednice sv. Ilije proroka. U ovom trenutku izražavam Vam dobrodošlicu, a u srcu mi je današnji svetac i naš zaštitnik sv. Ilija. Kao što i sami znate bio je neumorni borac za Božju riječ. Stoga i Vi, fra Tomislave, budite naš Ilija koji će nas uvijek pozivati na slušanje i prihvaćanje Riječi koja život znači. Budite nam primjer kako se živi ta riječ. Cvijeće koje Vam darujemo znak je naše radosti i odanosti, kakvi smo uvijek bili prema našim duhovnim pastirima. Vi, dragi Fra Tomislave, uvijek se radujte, kao što je i govorio naš serafski otac Franjo. Dobro nam došli u naše i vaše Studence!

Prije blagoslova i otpusta župljanima se obratio novi župnik fra Tomislav Brekalo:

„Ja sam fra Tomislav Brekalo, novoimenovani župnik Studenaca. Rođen sam 1954. na Prisici, tu nije daleko, Župa Aržano. Dolazim u Studence iz Župe sv. Jeronima, Veliko Brdo, a vršio sam i službu pastoralnog suradnika za Župu Bast – Baška Voda za Bast. Službu sam preuzeo 17. srpnja od bivšeg župnika fra Zorana Jonjića. Kad su mi Studence ponudili, nisam se puno mislio. Mene će u Velikom Brdu zamijeniti vaš Studenčanin fra Ante Bilić. No kako on službu u Njemačkoj predaje u rujnu, do tada ćete me morati čekati…Zahvaljujem dosadašnjem župniku fra Zoranu koji je dao sve od sebe kako bi što bolje izvršio svoje poslanje koje mu je Gospodin povjerio. Želim mu brz oporavak kako bi mogao i dalje širiti Kristovu radosnu vijest. Već unaprijed zahvaljujem fra Ivici Udovičiću, gvardijanu fra Kristianu i provincijskom vikaru fra Zoranu Kutleši na spremnosti da mi pomognu ovdje do rujna. Prvi put sam doživio da me trojica fratara zamjenjuju. Svima želim dobru feštu u svojim obiteljima te svima koji nose ime Ilija želim sretan imendan. Hvala svima koji su se ovih dana angažirali oko slavlja sv. Ilije. Vidim da svoju vjeru nastojite pokazati svojim djelima i to me veseli. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva!“

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje kod župne kuće Podgredom ispod drevnog oraha, a u poslijepodnevnim i večernjim satima nastavio se program 28. studenačkog lita i drevnog Ilinskog derneka.

Opširnije o svim događajima na župnoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/zupasv.ilijeprorokastudenci i mrežnoj stranici http://studenci.hr/

Ljudevit Cikojević