München: Božićna proslava i Nikolinje u HKŽ München

U subotu 3. prosinca 2022. nakon stanke od dvije godine najveća hrvatska katolička župa u iseljeništvu – HKŽ München organizirala je nikolinjsko-božićnu proslavu župe. Proslava je održana u dvorani Karlsfeld Bürgerhaus i privukla je više stotina hrvatskih vjernika svih generacija. Veliki broj djece i mladih s njihovim roditeljima pridonio je lijepom osjećaju božićnoga obiteljskog zajedništva.

I ovogodišnje slavlje imalo je humanitarni karakter. Cijeli prihod proslave namijenjen je za pomoć siromašnim obiteljima u domovini Hrvatskoj i BiH.

Proslavi su, među ostalima, nazočili i predsjednik župnog vijeća Franjo Barišić, konzul savjetnik RH u Münchenu Ines Mazor te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić. Program je vodila Anja Tolić, članica župnog vijeća.

Na početku slavlja voditelj HKŽ München, fra Petar Klapež, obratio se svima, izražavajući veliko zadovoljstvo što naši hrvatski vjernici izvan domovine čuvaju vjeru i tradiciju svog naroda. „75 dugih godina iseljeništva, koju ćemo obljetnicu proslaviti 17. i 18. lipnja sljedeće 2023. godine,  kao i život u velikoj multikulturalnoj sredini ovog grada ne mogu nas odvojiti od katoličke vjere naših djedova“, istaknuo je fra Petar. „Želja nam je da se u ovoj nadolazećoj jubilarnoj godini, kao i u godinama koje dolaze, susrećemo kroz molitvu, razgovore i druženja da bismo zajedno sa svim vjernicima duhovno rasli u našem poslanju i u poslanju naše župe.„ Fra Petar se zahvalio župnim skupinama koje će nastupiti u programu kao i njihovim voditeljima te svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji proslave: članovima župnog vijeća, odboru za proslave, sponzorima proslave, kao i vrijednim domaćicama koje su za ovu prigodu pripremile kolače. Potom je svim prisutnim vjernicima u ime svećenika, časnih sestra i pastoralnih djelatnika zaželio čestit Božić i blagoslovljenu novu, jubilarnu, 2023.godinu. 

U bogatom prvom dijelu programa nastupile su skupine koje djeluju u okrilju HKŽ München: dječji zbor “Hrvatski slavuji” i tamburaši (voditeljica s. Nikolina Bilić), Zbor mladih – Frama HKŽ München (voditelji: Anna Bagarić, Josip Marković i s. Nikolina Bilić), dječji folklor 4-6 godina “Bijeli golubovi” (voditeljice: Marija Šibenik i Penelope Kramar), dječji folklor 2.-6. razreda “Bijeli golubovi” (voditeljice: Anna Franjko i Viktoria Blažić), folklor “Mladost” –  mladi od 7. razreda (voditeljice: Lidija Drvodelić i Slavica Tavra), folklor “Bijele ruže”- mladi od 16 godina (voditeljice: Anna Franjko i Viktoria Blažić) i folklor mladih “Fra Andrija Kačić Miošić” (voditeljice: Ivana Pušić i Jelena Poljak). U programu su nastupili i učenici dopunske nastave u Bavarskoj predvođeni učiteljicama Ivkom Ištuk Mandić i Anom Jujnović.

Nakon nastupa župnih skupina na pozornicu je uza zvukove zvončića među djecu došao sv. Nikola. Uputio im je riječi pozdrava i potaknuo ih da uvijek nastoje živjeti poruku Božića u svojim obiteljima nakon čega im je podijelio svoje darove.

U zabavnom dijelu programa do kasnih večernjih sati sve prisutne, uz glazbu, ples i veselo raspoloženje upotpunjeno pripremljenom večerom i kolačima, zabavljao je band naše župe “Točka”.

s. Nikolina Bilić