München: Duhovna obnova i slavlje Antunova 2022. u HKŽ München

Od 10. 6. do 12. 6. 2022., povodom blagdana sv. Ante Padovanskog, sveca cijelog svijeta, HKŽ München organizirala je trodnevnu duhovnu obnovu u crkvi St. Paul u Münchenu. Voditelj duhovne obnove bio je fra Ante Vučković, profesor filozofije na KBF-u Split. Fra Ante je kroz tri večeri govorio o sljedećim temama: Otac – Bog Stvoritelj, Sin – Bog Otkupitelj i Duh Sveti – Bog tješitelj.

Svakog dana bila je mogućnost za svetu ispovijed. Trodnevnica je započinjala molitvom krunice, zatim je slijedio duhovni nagovor i na koncu klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Crkva St. Paul bila je ispunjena velikim brojem vjernika, iako su u Bavarskoj u tijeku duhovski praznici i veliki broj vjernika otputovao je u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu. Članovi crkvenog zbora s radošću su sudjelovali i predvodili pjevanje kroz sve tri večeri duhovne obnove, kao i na svečanom euharistijskom slavlju koje je na sam blagdan svetog Antuna Padovanskog u večernjim satima predvodio fra Ante Vučković. U koncelebraciji su bili župnik HKŽ München fra Petar Klapež, dušobrižnik fra Marinko Vukman i svećenik splitske nadbiskupije vlč. Gabrijel Kamber.

13. lipnja na blagdan sv. Ante Padovanskog spominjemo se njegovog rođenja za nebo. Sveti Ante s pravom nosi naslov sveca svega svijeta. Premda je živio u 13. stoljeću, svježina njegove prisutnosti i danas je intenzivna. „Sveti Ante je dobio od Gospodina mudrost naviještanja Božje riječi i davao ju je drugima. Bio je otvoren za mudrost, bio je mudar i znao je to prenositi drugima. Znao se postaviti prema svijetu i njegovim hirovitostima, prema lukavosti svijeta i zamkama zabluda. I treća najvažnija stvar: propovijedao je evanđelje. Znao je naviještati Božju Riječ tako da su njegove riječi dolazile do srdaca ljudi. Svakom čovjeku treba potvrda da nije izgubljen, da može biti spašen, da svijet ne mora gospodariti njime, da ne mora biti rob grijeha, da ne mora biti rob tuđeg mišljenja. Poteškoće nam danas stvara uvjerenje da nam više ne treba ništa s obzirom da vjerujemo i da smo kršteni. Živimo uspavanim životom. Sveti Ante nije bio uspavan. Bio je budan za Božju Riječ, bio je budan za stanje u svijetu, bio je budan za ljudsku patnju, a nadasve je znao da Božja Riječ razrješuje ljudske muke i ljudsku patnju. Trebamo moliti za budnost, moliti da razumijemo svijet u kojem živimo i nadasve moliti da možemo živjeti od Božje Riječi, a ne od svijeta i njegovih hirova. Trebamo moliti da nas Bog osnaži da to što smo dobili od Njega možemo na dobar način, besplatno i s velikim srcem, s puno ljubavi dijeliti onima koji su nam najbliži. Dao Bog da nam u tome pomogne primjer svetog Ante“, zaključio je fra Ante.

Na kraju misnog slavlja fra Ante je blagoslovio svu prisutnu djecu i ljiljane.

s. Nikolina Bilić