München: Oproštaj fra Marinka Vukmana

Fra Marinko Vukman, dosadašnji dušobrižnik u HKŽ München, a odnedavni gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, u nedjelju se preko misnih slavlja u crkvama u kojima Hrvatska katolička župa u Münchenu uobičajeno slavi sv. mise oprostio od hrvatskih katoličkih vjernika.
Nakon više od 40 godina provedenih među Hrvatima u Njemačkoj, kao voditelj misija/župa u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu te kao dušobrižnik u Münchenu, odlukom Provincijskog definitorija provincije Presvetog Otkupitelja na Kapitulskom kongresu, fra Marinko je preuzeo tu odgovornu dužnost u Samostanu u Sinju. Formalno je preuzeo dužnost gvardijana krajem srpnja od dotadašnjeg gvardijana fra Ante Čove, a u nedjelju se došao oprostiti od hrvatskih vjernika iz Münchena i Njemačke s kojima je dijelio sudbinu i neumorno ih služio svih ovih godina.

U Hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Münchenu fra Marinko je proveo posljednjih 5 godina kao dušobrižnik. U nedjelju je bio predvoditelj misnog slavlja na tri nedjeljne sv. mise u 9 i 17 sati u crkvi St. Paul na Theresienwiese i na središnjoj sv. misi za hrvatske vjernike u crkvi sv. Michaela na Marienplatzu u 12:30.
Uz fra Marinka sv. mise su suslavili župnik HKZ München fra Petar Klapež te fra Darko Grmača i fra Dario Mican, a đakonirao je Ivica Visković. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Zbora st. Michael te članovi Zbora mladih FRAMA pod vodstvom sestre Nikoline Bilić. Nastupila je i muška pjevačka skupina “Klapa Croatia”. Na početku su izveli skladbu “Oči u oči” te pjesmu “O, Marijo majko”. Uz mnoštvo vjernika iz Münchena i Njemačke, misnim slavljima nazočili su konzulica Generalnog konzulata RH u Münchenu Sonja Lovrek Velkov sa suradnicama te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić.
Misao iz evanđelja dana: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu”, fra Marinko je ugradio u svoju vrlo emotivnu propovijed u kojoj je kazao kako će Bog nagraditi one koji su velikodušni, darežljivi i koji dijele s drugima ono što posjeduju. Naglasio je kako očekuje od nazočnih vjernost Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svojoj Crkvi i Domovini. Pozvao je na vjerničko i hrvatsko zajedništvo, na očuvanje zavjeta i tradicije, dnevne molitve u hrvatskim katoličkim obiteljima i odlazak na sveta misna slavlja. Zamolio je nazočne i za potporu fratrima, časnim sestrama i svima koji djeluju u Župi blaženog Alojzija Stepinca. Istaknuo je da nas sve rado očekuje u najvećem južnohrvatskom Gospinom svetištu, svetištu Gospe Sinjske u Sinju. Na sve okupljene zazvao je Božji blagoslov i molitvu zagovora Gospi Sinjskoj.
Na kraju sv. mise okupljenom mnoštvu vjernika obratio se župnik fra Petar Klapež, zahvalivši se subratu fra Marinku za godine predanog rada i djelovanja među Hrvatima u iseljeništvu, zaželjevši mu dobro zdravlje i svako dobro na novoj postaji njegovoga životnog i svećeničkog puta u Domovini. Fra Petar je ispričao i prispodobu o svećeniku iz Bosne koji je postao biskup. Došavši doma u središnju Bosnu i informirajući ukućane o tome, majka mu reče: „Uzalud ti je što si biskup kada nisi gvardijan u Gučoj Gori.“ Na fra Marinkovom primjeru fra Petar je naglasio: „Uzalud su vam sve titule, pozicije, promaknuća i postavljenja u južnoj Hrvatskoj ako nisi gvardijan u Sinju, što je fra Marinko eto Bogu hvala i postao.“ Članovi Župnog vijeća na čelu s predsjednikom Franjom Barišićem također su se oprostili od fra Marinka Vukmana prigodnim riječima i poklonima.
S tugom što odlazi, ali i s radošću što je fra Marinko bio s njima u HKM München od novoga sinjskog gvardijana i upravitelja Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske na nedjeljnim misnim slavljima oprostile su se tisuće vjernika, mnogi sa suzama u očima koje su bile zamjetne i kod fra Marinka.
Zanimljivo je kako je Župno pastoralno vijeće fra Marinku kao velikom navijaču Hajduka darovalo godišnju pretplatu za utakmice splitskog Hajduka. Članovi FRAME darovali su fra Marinku Bayernov dres s brojem 54 (godina rođenja) te natpisom „fra Ujko“, kako su ga mladi iz Münchena od milja zvali.

Tekst i slike: Fenix-magazin/SIM/MMD/Orlando Medo