Imotski: Misa za ubijene fratre od 1942. do 1948.

Uprava Provincije odredila je da svake godine sredinom rujna, oko blagdana Rana sv. oca Franje, bude Dan sjećanja na ubijenu braću u Drugom svjetskom ratu i poraću. U razdoblju od 1942. do 1948. ubijena su 44 člana naše Provincije.

Za ubijene fratre u crkvi sv. Frane u Imotskom u nedjelju 18. rujna 2022. u 19 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Jerko Kolovrat, student filozofije na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu, uz koncelebraciju sedmorice svećenika. Na početku slavlja fra Zoran Kutleša, gvardijan i župnik, pročitao je imena ubijenih fratara.

Fra Jerko je u propovijedi naglasio kako je razlog našeg okupljanja prije svega spomen na žrtvu koju su 44 fratara podnijeli, a ne sjećanje na njihove zlostavljače i progonitelje, jer sjećanje na zlo odlazi u vječni zaborav, a spomen na dobro ostaje zauvijek. Ono po čemu su ubijeni fratri znak i našem vremenu jesu istina i sloboda koju su živjeli i čista savjest koju su imali. Te su stvarnosti danas poljuljane i u krizi. Žrtva koju su fratri podnijeli svima nam je poticaj i ohrabrenje da živimo istinito, slobodno i savjesno.