München: Početak nove školske i vjeronaučne godine

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa u Münchenu na Theresienwiese održan je 187. Oktoberfest, koji je kao i prethodnih godina u dva i po tjedna, od 17. rujna do 3. listopada 2022., privukao nekoliko milijuna posjetitelja. Zbog održavanja Oktoberfesta u samoj blizini zgrade Hrvatskog doma (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) početak vjeronaučne godine u našoj župi započeo je u subotu 8. listopada 2022. godine.

Kapelu blaženog Alojzija Stepinca ispunilo je mnoštvo roditelja, djece i mladih koji su došli na slavlje svete mise sa zazivom Duha Svetog za sretan i uspješan početak nove školske i vjeronaučne 2022./2023. godine.

Euharistijsko slavlje predvodio je voditelj HKŽ München fra Petar Klapež u koncelebraciji s dušobrižnicima i vjeroučiteljima djece i mladih fra Jozom Župićem, fra Edvardom Sokolom, fra Ivanom Vuletićem i fra Slavenom Čekom. Svetoj misi nazočile su i vjeroučiteljice s. Viktorija Vukančić i Anamarija Andrijević. Svečano euharistijsko slavlje pjevanjem, čitanjem, molitvama vjernika i prinošenjem darova na oltar uveličali su članovi dječjeg zbora “Hrvatski slavuji” s voditeljicom s. Nikolinom Bilić.

Pozdravljajući roditelje, djecu i vjeroučitelje, fra Petar je u propovijedi rekao: “Ovo euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i vjeronaučne godine slavimo u znaku pripreme za obilježavanje 75. obljetnice osnivanja Hrvatske katoličke župe München, koju ćemo svečano proslaviti u lipnju iduće godine. Za tu našu obljetnicu posebno ćemo se pripremati kroz cijelu iduću godinu. Ima li išta ljepše nego kada nam netko zaželi blagoslov za posao koji želimo raditi, obveze koje moramo ispuniti, put na koji želimo krenuti, odluku koju namjeravamo donijeti, igru koju želimo započeti? Kada nam netko zaželi nešto dobro, kada nam uputi dobrohotne i iskrene riječi, kada nas blagoslovi – kao da su nam posao, obveza, odluka, put, igra, već na pola učinjeni! Blagoslov ili blage, dobre riječi djeluju na nas blagotvorno i ohrabrujuće.

Znamo što nas očekuje na početku nove radne i školske i vjeronaučne godine. Očekujemo mnoge radosne i lijepe trenutke, ali nas prate sigurno i mala strahovanja i neizvjesnosti. Radujemo se novom početku i svim lijepim stvarima koje očekujemo da će nam se dogoditi.

S druge strane, strahujemo pred težim zadaćama i trenucima. Bojimo se da nećemo moći svladati sve što se od nas traži, nedostaje nam sigurnosti i samopouzdanja, bojimo se neuspjeha. Zato smo došli ovdje u našu kapelu blaženog Alojzija Stepinca. Došli smo u Božji dom, moleći da On na nas izlije svoj blagoslov u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini i udijeli nam darove svoga Svetog Duha.

Biti kršćanin, biti član Crkve velik je dar, ali i obveza – obveza rasta u vjeri iz dana u dan. Vi roditelji, svojim primjerom života prvi ste učitelji vjere svojoj djeci. Na vama leži najveća odgovornost. Pored vašeg svjedočenja i prenošenja vjere djeci treba pružiti i cjeloviti rast u spoznaji. Stoga je potrebno da djeca pohađaju vjeronauk. Na vjeronauku će bolje upoznati svoju vjeru, osobu Isusa Krista, Njegovu objavu i djelo spasenja, a preko dolaženja na svetu misu u našoj župi dublje će ući u život vjere, sakramentalni život i zajednicu vjernika.

Dragi roditelji, svjesni smo težine vašega svakodnevnog života. Sa svojim poslovnim i obiteljskim obvezama morate uskladiti i izvanškolske aktivnosti svoje djece”.

Fra Petar je nadalje pozvao roditelje da uključe djecu u župne skupine: ministrante, čitače, dječji zbor, sviranje tamburice, dječji folklor, a mlade u Framu i zbor mladih. Posebno je istaknuo učenike prvog razreda te ih ohrabrio u novoj fazi njihovog odgoja i rasta u vjeri. Svim vjeronaučnim i drugim župnim skupinama zaželio je ustrajan i plodonosan rad, suradnju i zajedništvo.

s. Nikolina Bilić