München: Predavanje o čistilištu za FRAMU

16. siječnja 2024. u HKŽ München fra Jozo Župić, dušobrižnik, održao je predavanje za mlade framaše u kapeli bl. Alojzija Stepinca na poziv i poticaj ne samo mladih framaša, nego i njihovoga duhovnog asistenta fra Slavena Čeke.

Predavanje je uslijedilo nakon svete mise u kojoj su mladi framaši slavili spomendan sv. Berarda i drugova, prvih franjevačkih mučenika. Naime, godine 1219. učenici sv. Franje krenuli su u Španjolsku kako bi muslimanima navijestili evanđelje. Uhvaćeni su i odvedeni u Maroko, ali čak ni tamo nisu odustali od propovijedanja. U gradu Marakešu ponovno su uhvaćeni, stavljeni u okove te su bili podvrgnuti raznim mučenjima. Kralj pokrajine konačno ih je osudio na smrt 1220. godine.

Polazeći od tekstova 2 Mak 12, 16-45 i 1 Kor 3,13-15  te katoličkog katekizma o čistilištu, fra Jozo je prenio mladima poruku da je čistilište stanje onih koji umiru u prijateljstvu s Bogom. Iako su sigurni u svoje vječno spasenje, još se trebaju očistiti kako bi ušli u nebesko blaženstvo. Na temelju općinstva svetih, vjernici koji su još putnici na zemlji mogu pomoći dušama u čistilištu prinosom molitava, poglavito euharistijske žrtve, ali i milostinjom, oprostima i djelima pokore.

Predavanje je završeno riječima iz dogmatske konstitucije „Lumen Gentium“ o ulozi Blažene Djevice Marije u ekonomiji spasenja, koju nalazimo u br. 62. o njezinoj pomoćničkoj spasiteljskoj ulozi: „Jer nakon uznesenja na nebo nije napustila tu spasonosnu ulogu, nego nam mnogostrukim svojim zagovorom i dalje pribavlja milosti vječnoga spasenja… Zato se Blažena Djevica Marija u Crkvi zaziva imenima Odvjetnica, Pomoćnica, Pomagačica, Posrednica. Ipak se to tako shvaća, da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinoga Posrednika.“

Nakon predavanja mladi su postavljali razna pitanja o temama koje ih zanimaju, koje ih muče i koje se tiču njihovog života u gradu obilježenom različitim kulturama, vjerama i životnim opredjeljenjima.

fra Jozo Župić