München: Sedamdesetpeti hrvatski Božić u HKŽ München

Ovogodišnji Božić i božićni blagdani prilika su za nas vjernike Hrvatske katoličke župe München da se osvrnemo unatrag 75 godina sa sviješću kako je našu zajednicu, kroz proteklo dugogodišnje razdoblje, upravo Božić, kao blagdan obitelji, održao na okupu i u krilu Crkve. Gdje god bio u svijetu, Hrvat katolik dostojno je slavio Božić koji ga je, iako daleko u tuđini, u duhu nosio u dragu Domovinu. To bogatstvo vjere prenosi se i danas na mlađe naraštaje.

Ovaj Božić i Badnji dan predstavljaju 75. jubilarnu godišnjicu naše Hrvatske katoličke zajednice u Münchenu. Unatoč tome što živimo u okruženju gdje je izgubljen pravi smisao Božića, a sam blagdan komercijaliziran svjetovnim sjajem, s radošću i ponosom možemo potvrditi da naša zajednica i dalje njeguje duh ovoga posebnog vremena.

„Hrvatski Božić“ živ je i prisutan u obiteljima naše župe, koja je izuzetno brojna i živa. Božić nam pruža priliku za božićne ispovijedi i svete mise, kako na polnoćki, tako i tijekom samog blagdana i blagdanskih dana. To je od posebnog značaja za naše vjernike koji nisu u mogućnosti biti u svojoj domovini Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini tijekom Božića.

Hrvatski Božić obiluje raznim običajima. Naše božićne pjesme, koje je poznati bibličar o. fra Bonaventura Duda nazvao “prepjevom Evanđelja”, odražavaju duboka osjećanja hrvatskih vjernika. Božićna radost pruža nam snagu i nadu u bolju budućnost čak i u najtežim trenucima života i povijesti. Svete mise na hrvatskom jeziku, pjevanje tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama u crkvi, stvaranje molitvene atmosfere u obitelji, uređivanje jaslica i bora, zajedničko hrvatsko božićno slavlje u župi uz druženje, izvedbe igrokaza, hrvatske pjesme i plesa djece i mladih te uživanje u okusu domaćih hrvatskih specijaliteta – sve ovo ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Ove godine obilježavamo i 800. obljetnicu Božića u Grecciu, gdje je sveti Franjo Asiški s braćom prvi put prikazao žive božićne jaslice na Badnjak 1223. godine. Članovi Frame naše župe s ponosom su priredili božićne jaslice u kapeli bl. Alojzija Stepinca.

Posljednjih godina veliki broj hrvatskih vjernika, uključujući djecu, mlade i odrasle, preselio se u Njemačku i druge europske i izvaneuropske zemlje, udaljivši se od svoje Domovine. Naša Župa, koja ove godine slavi 75 godina postojanja, postala je sigurno utočište za mnoge. Kao najbrojnija hrvatska katolička župa u svijetu zamijenila je rodne župe iz kojih su doseljenici potekli. Crkva u Bavarskoj pruža nam mogućnost da i ovdje, u tuđini, proslavljamo Boga na svome hrvatskom jeziku – dar koji svi trebamo cijeniti. S nostalgičnim pogledima promatramo koliko se mladih doselilo iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, obogativši našu župnu zajednicu kroz sudjelovanje u svetim misama, vjeronauku, Frame, crkvenim zborovima, folkloru i drugim aktivnostima.

U današnje doba velikih migracija, uslijed kojih je grad München postao multikulturalni centar, vjerujemo da naša Hrvatska katolička zajednica ima prepoznatljivu ulogu u životu grada i nadbiskupije München i Freising. Neka nam ovogodišnje slavlje božićnih blagdana bude poticaj da svjesnije živimo svoje kršćanstvo.

Sretan Božić uz obilje Božjeg blagoslova i mira u novoj 2024. godini.

s. Nikolina Bilić