München: Priprema za Stepinčevo, 3. dan

Bl. A. Stepinac moralna vertikala za Crkvu i svoj Hrvatski narod

Mons. Juraj Batelja u trećoj večeri Duhovne obnove koja se događala u crkvi Sv. Pavla, zajedno sa župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnikom fra Marinkom Vukmanom, govorio je o bl. Alojziju Stepincu kao moralnoj vertikali Crkve i svoga hrvatskog naroda.

Nakon što su vjernici završili molitvu svete krunice, mons. Batelja zamolio je sve prisutne da otpjevaju Gospinu pjesmu “Lijepa si, lijepa”. Pjesmom Mariji želio je sve prisutne upoznati s vjerom bl. Alojzija Stepinca, vjerom u Euharistiju i čašćenjem Majke Božje. Kardinal Alojzije pokrenuo je euharistijske kongrese i te je kongrese započeo s marijanskim kongresima i znao je reći: “Dok narod bude častio Majku Božju ne bojim se za njegov opstanak.”
Osvrnuo se na porijeklo bl. Alojzija Stepinca koji je potjecao iz kršćanske obitelji s dvanaestero djece gdje se molilo zajedno, a Alojzijeva majka učinila je zavjet da jedan sin bude svećenik. Tri puta u tjednu je postila i molila krunicu na tu nakanu, tako da je Alojzije plod molitve i žrtve svoje majke.

Opisao je njegov životni put koji ga je vodio kroz vojsku, maštanja o ženidbi, dopisivanju sa djevojkom Marijom i na kraju njezino priznanje u jednom od svojih pisama: “Ti si Alojzije zgodan, boljega neću naći. Ti letiš previsoko i ja sam se umorila leteći za tobom. Tvoji su ideali previsoki i ja te ne mogu slijediti.” Alojzije se dostojanstveno ponio prema Mariji, tako da je i kardinal Franjo Kuharić kazao, da je tih 17 pisama dovoljan materijal da ga se stavi na oltar.
Alojzije je nakon rastanka s Marijom izjavio: “Ja odsad i zadnju kap krvi spreman sam dati za Domovinu Hrvatsku.”
On ima sigurnost u sebi jer je oslonjen na Boga. Tko se Boga boji ne treba strepiti pred ljudima rekao je mons. Batelja. Bl. Alojzije je moralna vertikala, vjeran sebi, vjerodostojan, prepoznatljiv, čestit i razumljiv.
I u svojoj propovijedi za vrijeme svete mise mons. Juraj Batelja kazao je za bl. Alojzija Stepinca, da je on molio Boga za pronicavo srce i osluškivao što Bog govori. Na početku biskupske službe Stepinac moli: “Znam da moram raditi u svojoj službi strpljivo, slobodoljubno, radosno i goruće.”
Nije tražio bogatstva, niti smrti, niti zlu kob svojih neprijatelja, nego da se obrate i da spase duše svoje. Neizmjerljiva je ljubav Stepinčeva prema svome narodu i svojoj Crkvi. Znao je reći: “Što dulje živim to te više ljubim Crkvo Božja sveta.” Svima prisutnima zaželio je mons. Batelja, da svi budemo moralne vertikale, usmjereni prema vječnosti i da nam Bog bude svjetlo na putu spasenja.
Crkveni zbor pod vodstvom s. Nikoline Bilić pjevao je euharistijske pjesme i pjesme u čast bl. Alojzija koji kako kaže pjesma: “Zagovorom Djeve Majke pastir ti si osto pravi, svjedočenje tvoje vjerno Gospod ovjenča u slavi.”
Iza mise slijedilo je klanjanje pred Presvetim. Kroz sve tri večeri vjernici su pristupali sakramentu sv. pomirenja. Po završetku cjelovečernjeg programa vjernici su mogli nabaviti knjige posvećene bl. Alojziju Stepincu. Među knjigama kao što su: Rivelijeva zavjera laži – Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna Crkva, Biografija Alojzija Stepinca od Claudie Stahl na njemačkom jeziku, Spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu na engleskom jeziku, Posljednje propovijedi iz sužanjstva na hrvatskom i njemačkom jeziku, vjernici su najviše kupovali baš tu knjigu kao i knjižicu Duhovna oporuka.
U nedjelju, 9. veljače je završno slavlje u crkvi St. Micahel koje će predvoditi mons. Juraj Batelja u 12,30 sati.

Fra Jozo Župić