München: Prva pričest

Prva pričest u HKŽ München. 

I ovogodišnje slavlje prve svete pričesti u najvećoj hrvatskoj katoličkoj župi izvan Domovine, HKŽ München, proslavljeno u crkvi sv. Pavla na Theresienwiese po posebnim epidemiološkim mjerama, održano je u četiri skupine. Prva i druga skupina prvopričesnika svoje slavlje imali su u subotu 19. lipnja 2021., a treća i četvrta u subotu 26. lipnja 2021. U sve četiri skupine prvopričesnika stolu Gospodnjem pristupilo je 167 dječaka i djevojčica, koji su prvi put primili Tijelo Kristovo. Ovom broju prvopričesnika ove hrvatske vjerničke zajednice treba pridodati i dvadesetak djece koja su se za ovaj svečani događaj pripremala u HKŽ München, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini. Misna slavlja predvodio je župnik fra Petar Klapež, a koncelebrirali su svećenici župe fra Marinko Vukman i fra Slaven Čeko. Kroz proteklu vjeronaučnu godinu, po posebnim uvjetima epidemioloških ograničenja, djecu su za slavlje prve svete pričesti pripremali s. Viktorija Vukančić i fra Petar Klapež, a pjevanje je s djecom uvježbala s. Nikolina Bilić, koja je ujedno izradila i prvopričesničke svijeće te ukrasila crkvu sv. Pavla za sva četiri prvopričesnička slavlja. Geslo ovogodišnje prve svete pričesti bilo je: „ Isus, kruh za život svijeta i izvor vode života!“

U nadahnutoj propovijedi župnik fra Petar uprisutnio je prvopričesnicima „Isusa koji nas vodi na izvor žive vode i koji nas hrani kruhom života – svojim Tijelom u svetoj hostiji”.

„Naše prvopričesnike Isus danas posebno voli i uslišava njihove molitve. Isus je jedini izvor za život našeg srca. Kada se tako sjedinimo s Isusom, tada to jedinstvo postaje radosno zajedništvo u svakoj svetoj misi. Na taj način poslije svake svete mise postajemo više jedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, sa svima koji su s vama posebnom ljubavlju povezani. Jednako tako i mi ovdje okupljeni ulazimo u zajedništvo u crkvi sv. Pavla, u kojoj se mi Hrvati već 73 godine okupljamo na slavlja svetih misa, kao što smo se zajedno pripremali za današnji dan prve svete pričesti. Na taj način preko ovoga velikog slavlja, u kojem primamo Isusa u bijeloj posvećenoj hostiji, poslani smo gdje god idemo biti radosni djelitelji dobra koje nam Isus daruje u svetoj pričesti”, istaknuo je župnik fra Petar Klapež. Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju čitajući, pjevajući i recitirajući. Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao roditeljima prvopričesnika te prvopričesnicima zaželio da im svaka buduća nedjelja bude posebna te da im primanje Tijela Kristova bude najvažnije u životu. “Nadamo se da će se naši prvopričesnici što prije, poslije ovih mjera ograničenja i epidemioloških propisa, moći uključiti u pjevanje, sviranje i ministriranje, osobito na dječjoj misi, koja nam posebno nedostaje kroz ovo vrijeme pandemije”, dodao je župnik fra Petar.
Prvopričesničko slavlje lijepim i skladnim pjevanjem uveličalo je nekoliko članova Dječjeg zbora HKŽ München “Hrvatski slavuji”, uz pratnju Anne Bagarić na violini, Josipa Markovića na gitari te s. Nikoline na orguljama. Dirigirala je Antonija Barišić.