Marija – 7.-9. 2021.

Marija, 7-9, 2021.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za srpanj, kolovoz i rujan 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Bog živih. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Svi smo se jednom našli ovdje gdje jesmo i u okolnostima kakve su nas zatekle. Nitko nije mogao reći kako je taj trenutak bio pravi da u njemu započne živjeti. Osim toga, nitko nije izabrao vrijeme, prilike ni mjesto rođenja. Od nastanka do posljednjeg daha život je Božji dar, izuzetno dragocjen, jedinstven i neponovljiv. Koliko je potrebno za njegovo održanje, dobro znaju svi koji su u naručju imali nejako dijete. Lanjska i ova godina stavile su nam jasno pred oči koliko je slabašan i ranjiv, usprkos svemu znanstvenom napretku i svim medicinskim dostignućima.

Da je ljudski život prolazan, nije ništa novo ni nepoznato. Otkad je ljudi na zemlji, svi su to iskusili. Također i biblijski čovjek. Zato je u svojim potrebama i tjeskobama tražio Boga te u njemu nalazio snagu kako bi nadvladao životne poteškoće na koje je nailazio. Vapio je njemu uvjeren da će njegove prošnje biti uslišane. Hrabrila ga je svijest da je njegov Bog Bog živih, „Onaj koji jest“ (Izl 3, 14), prisutni, koji je s njime. Stoga i naše ovozemaljsko putovanje treba biti prožeto vjerom i pouzdanjem u Boga. To nas potiče da svoj život oblikujemo u skladu s evanđeljem, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Bog, koji nas je iz ljubavi stvorio i uputio u životnu pustolovinu, nije nas ostavio same. S nama je na putu, u Kristu Isusu živio je naš život, nosio je i nosi naše boli, oprašta nam grijehe, podiže naše duše i krijepi nas. Zato puni pouzdanja smijemo tražiti njegovu pomoć koja nadilazi naše ljudske snage i napore. Jer na Božju pomoć i zaštitu najočitije nailazimo upravo onda kad ju nigdje drugdje ne nalazimo. U svojoj neizmjernoj ljubavi Bog nam pokazuje put i izlaz i iz nama naoko nepremostivih poteškoća.

Naš Bog je Bog živih. On stvara život. Ne samo na riječi i u nekoj dalekoj budućnosti nego na djelu i u svakom trenutku. To je temeljna poruka naše vjere. Ta istina postala je u Kristu stvarnost, ljubav koja je jača i od smrti. Stoga s Bogom živih idimo hrabro naprijed, s pouzdanjem u srcu i ne ćemo nikada ići ni biti sami. Kad Božju riječ slušamo i o njoj razmišljamo, prepoznajemo Božje djelovanje u svom životu i slušamo šapat Duha Božjega u svojoj savjesti. Na to nas potiče i Majka Isusova. Kao nekoć poslužitelje na svadbi u Kani, ona i nas ohrabruje da učinimo sve što god nam njezin Sin rekne (usp. Iv 2, 5). U Isusovoj sljedbi ona nam pokazuje put prema cilju našega života, put prema Bogu živih

Urednik