München: Slavlje prve sv. pričesti i krizme

Prva sv. pričest

Izvanredno, još uvijek aktualno, stanje ugroze koronavirusom i veliki broj prvopričesnika razlozi su zbog kojih je slavlje prve svete pričesti ove godine u našoj župi slavljeno u četiri skupine. Tražili smo nove mogućnosti s našom nadbiskupijom kako bi usred nesigurnosti naši vjernici po sakramentima bili dionici Božje snage i utjehe.

Uža priprema prvopričesnika, zauzetošću naših vjeroučitelja, organizirana je početkom nove školske godine. 

Slavlje prve svete pričesti proslavljeno je, uz određene propise, u četiri skupine i to po sljedećem rasporedu: 

  • prva skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 26. 9. u 10.00 sati,
  • druga skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 26. 9. u 12.00 sati,
  • treća skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 3.10. u 10.00 sati,
  • četvrta skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 3.10. u 12.00 sati.

U konačnici u crkvi sv. Pavla u Münchenu stolu Gospodnjem je pristupilo 154 dječaka i djevojčica koji su prvi put primili Tijelo Kristovo. Ovom broju prvopričesnika naše župe treba pridodati i 10-ak djece koja su se u našoj župi pripremala, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini.  

Misno slavlje predvodio je župnik fra Petar Klapež uz koncelebraciju svećenika naše župe. Vjeroučitelji s. Viktorija Vukančić i fra Petar Klapež kroz proteklu vjeronaučnu godinu   pripremali su djecu za slavlje prve svete pričesti, a prvopričesnike iz Poinga pastoralna suradnica Ana Marija Andrijević. Pjevanje s prvopričesnicima uvježbala je s. Nikolina Bilić, koja je ujedno izradila i prvopričesničke svijeće te uredila crkvu za slavlje.

Fra Petar je u svojoj propovijedi istaknuo: “Ovogodišnje prvopričesničko slavlje ostat će zapamćeno po svojim posebnostima u kojima je cijeli svijet zatečen pandemijom koronavirusa. Posebnost se ogleda prije svega u proslavi sakramenta s ograničenim brojem sudionika, i to uglavnom samo članova obitelji, po kojem je najsličnije izvoru spomena Isusove Posljednje večere, u kojem nam je Isus samo s dvanaestoricom svojih učenika predao u kruhu svoje Tijelo i u vinu svoju Predragocjenu Krv za duhovnu hranu i piće, kojeg ćete vi,  dragi prvopričesnici, danas prvi puta s nama blagovati.

Isus je svoje učenike za taj spomen-čin pripremao pune tri godine. Za današnje slavlje prve svete pričest vi ste se cijelu godinu pripremali u posebnim okolnostima, s neizvjesnošću o vremenu i načinu organiziranja.  Sv. pričesti pristupamo jer se želimo ispuniti Isusom Kristom koji nas hrani svojim Tijelom. On je jedini izvor za život našeg srca. Kada se tako sjedinimo s Kristom, bez obzira na okolnosti, jedinstvo postaje radosno zajedništvo koje se daruje drugima. Postajemo više jedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, sa svima koji su oko nas, ulazimo u zajedništvo naše župne zajednice,

Preko slavlja u kojem primate Isusa u bijeloj posvećenoj hostiji poslani ste biti radosni djelitelji dobra koje vam Isus daruje.  

U ozračju slavlja prve svete pričesti u ovim posebnim životnim (ne)prilikama, srca i pogleda usmjerena prema našoj Nebeskoj Majci, Odvjetnici i Kraljici, molimo da nas sve preporođene u Kristu, a naročito naše prvopričesnike, čuva i vodi Njezina blizina te zagovara blaženi Alojzije Stepinac naš nebeski zaštitnik, da bismo i mi bili zalog preporoda i obnove Crkve na radost naših prvopričesnika i svih vjernika naše župne zajednice“, zaključio je župnik fra Petar.

Prvopričesnici su čitajući i pjevajući sudjelovali u misnom slavlju. Na kraju misnog slavlja župnik je posebno zahvalio vjeroučiteljicama s. Viktoriji i Anamariji koje su ih pripremale za današnje slavlje. Čestitao je i roditeljima prvopričesnika, zamolivši ih da ih i dalje odgajaju u vjeri. Prvopričesnicima je uz čestitku posebno zaželio da im na svim svetim misama primanje Tijela Kristova bude na radost kao i u današnjem slavlju. Posebno ih je pozvao da se uključe u pjevanje, sviranje i ministriranje, osobito na dječjoj svetoj misi koja se svake nedjelje slavi u kapeli u 10.30 sati.
Skladnim pjevanjem solisti zbora HKŽ München i mladih naše župe uz orguljašku pratnju s. Nikoline uveličali su prvopričesničko slavlje.

Slavlje je završilo svečanim euharistijskim blagoslovom na slavu Božju, uz kratko zajedničko fotografiranje.


Krizma

Izvanredno još uvijek aktualno stanje ugroze koronavirusom i veliki broj krizmanika razlozi su zbog kojih je slavlje svete krizme u HKŽ München slavljeno u četiri skupine. Zajedno s nadbiskupijom pokušavalo se iznaći nove načine kako bi usred nesigurnosti naši vjernici po sakramentima bili dionici Božje snage i utjehe.

Uzoriti kardinal Reinhard Marx u nadbiskupiji München Freising za djelitelje svete krizme delegirao je župnike i donio posebnu odredbu o slavlju sv. krizme. Za našu župu delegiran je župnik fra Petar Klapež. Time je prvi put u 73-godišnjoj povijesti HKŽ München djelitelj sv. krizme bio sam župnik.

Uža priprema za krizmanike organizirana je početkom nove školske godine zauzetošću župnih vjeroučitelja. 

Uz poštivanje određenih epidemioloških propisa 226 mladića i djevojaka primilo je sakrament svete potvrde u četiri unaprijed određene skupine i to po sljedećem rasporedu:    

  • prva skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 10. 10. u 10.00 sati,
  • druga skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 10. 10. u 12.00 sati,
  • treća skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 24. 10. u 10.00 sati,
  • četvrta skupina u crkvi svetog Pavla u subotu 24. 10. u 12.00 sati.

Ovom broju treba pridodati i desetak mladih koji su se pripremali u našoj župi, a svetu krizmu primili su u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, uz još četvero krizmanika koji su izostali na sam dan slavlja sv. krizme zbog potrebne samoizolacije zbog koronavirusa.  

U uvodnoj riječi župnik je pozdravio sve prisutne te izručio iskrene pozdrave uzoritog kardinala Reinharda krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i cijeloj župnoj zajednici.

Istaknuo je posebne uvjete pandemije koronavirusa u kojima se odvija ovogodišnje slavlje sv. krizme, a ovogodišnja sveta potvrda ostat će zabilježena i dugom pripremom s prekidima, neizvjesnošću o vremenu, uvjetima i načinu održavanja i sl. „Usprkos svemu Bogu smo posebno zahvalni što i u ovim prilikama možemo doživjeti ovo slavlje. Zahvalni smo na ovom danu koji nas je sabrao u našoj različitosti kako bismo svi zajedno u zajedništvu vjere i molitve izmolili darove Duha Svetoga za naše krizmanike.“  

U svojoj nadahnutoj homiliji djelitelj sv. potvrde istaknuo je svima prisutnima važnost Duha Svetoga, Treće Božanske Osobe, Boga prisutnog, Boga među nama. „Duh Sveti svjedok je Božje prisutnosti u svijetu, Onaj koji nas nadahnjuje, Onaj kojeg nam je poslao sam Isus Krist.“ Propovjednik se posebno  osvrnuo na drugo čitanje (Dj 2, 1-6. 14.22b-23.32-33), istaknuvši kako biti kršćanin znači biti poput apostola, poslušan Duhu Svetom. „Upravo su apostoli na dan Pedesetnice prvi primili darove Duha Svetoga i tom su snagom propovijedali slušajući Duha Svetoga. Tom istom snagom Crkva se i danas otvara djelovanju Duha Svetoga: oni ‘izvana’ ne mogu shvatiti da mi nismo samo jedno društvo nego zajednica koja dolazi od Boga po Duhu Svetom – to je Crkva, to smo mi“, istaknuo je djelitelj sv. potvrde.

Posebno je poručio krizmanicima da mole Duha Svetoga kako bi bili njegovi instrumenti – živi članovi Crkve. „Duh je onaj kojeg Isus naziva Braniteljem. On je taj koji nas brani i vrlo je važno biti Mu poslušan. Kao vjernici pozvani smo otvoriti se darovima Duha Svetoga te poslušno slijediti te poticaje koje osjećamo u sebi, a koje Duh Sveti pobuđuje u nama. Zato je krizma dar Duha Svetoga. To je Bog koji dolazi k nama. To nije sakrament koji znači DOVIĐENJA ILI ZBOGOM BOGU, nego nastavak življenja vjere i aktivnog sudjelovanja u župnoj zajednici.

Krizma je trajni poticaj da nisi sam/sama, da kroz život ideš s onim koga ti je Bog darovao, a to je Duh Sveti i na Njega trebaš računati. Nije to teška obveza, biti poslušan Duhu Svetom naša je kršćanska radost; imamo Branitelja koji nam želi dobro. Stoga, dragi krizmanici, budite mirni pred Bogom, budite ponos Crkvi, našoj župi, našoj nadbiskupiji i našoj Domovini.

Drage krizmanice i krizmanici, Bog Vas voli i to čuvajte u svom srcu. Radujte se životu koji Vam je Bog darovao. Kreirajte život da bude onakav kakvim ga Bog želi. Budite oni koji će našu župu, nadbiskupiju i ovu dragu zemlju obogatiti dobrim djelima koja ćete svojim životom svjedočiti.

Dragi vjernici, u ozračju slavlja svete krizme u ovim posebnim životnim (ne)prilikama, srca i pogleda usmjerena prema našoj Nebeskoj Majci, Odvjetnici i Kraljici svih Hrvata, molimo da nas sve preporođene u Kristu, a naročito vas krizmanike, čuva i vodi Njezina blizina te zagovara blaženi Alojzije Stepinac, naš nebeski zaštitnik, da bismo i mi bili zalog preporoda i obnove Crkve“, zaključio je propovjednik.

Nakon župnikove homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovjedili su svoju vjeru, nakon čega je uslijedila molitva za silazak Duha Svetoga, gdje je djelitelj sv. krizme zajedno s koncelebrantima fra Edvardom i fra Slavenom položio ruke nad kandidate i molio za njih. Fra Petar je pozvao sve prisutne da mole u radosti: „Neka svatko moli u tišini po nakani koju je donio na ovo misno slavlje.“ Potom se u potpunoj tišini pristupilo dijeljenju sakramenta svete potvrde.

Pred sam kraj misnog slavlja župnik je izrekao zahvalu kardinalu što mu je dao punomoć da podijeli sakrament svete potvrde, što su upravo naši krizmanici po njegovim rukama i molitvama primili Duha Svetoga i Njegove darove, roditeljima koji su im darovali život te kumovima koji su ih dopratili do sakramenta kršćanske punoljetnosti.

Posebno se zahvalio vjeroučiteljima fra Filipu, fra Petru, fra Marinku, fra Edvardu, fra Slavenu i Anamariji za svaku žrtvu koju su ugradili u ovoj posebnoj godini na vjeronaučnim susretima u formaciji naših krizmanika. Uime svih krizmanika uputio je i zahvalnu riječ solistima HKŽM i mladima pod ravnanjem s. Nikoline koji su svojom pjesmom uzveličali ovogodišnje slavlje sv. krizme u našoj župi. Posebnu zahvalu župnik je uputio i župnoj zajednici sv. Pavla zajedno sa sakristankom Marijanom i redarima koji su u ovim posebnim uvjetima omogućili dostojanstvenu proslavu sv. krizme.  

Krizmanicima je posebno poručio: „Nemojte zaboraviti da vas Bog voli. I kad mislite da vam je Bog daleko, da je otišao iz Vašega života, baš tada Vam je najbliži i čeka Vas. Nemojte okrenuti leđa Crkvi – budite sada još više njezini graditelji! Idite s Njim kroz život, jer bez Boga čovjek je izgubljen. Uvijek s Bogom i u poslušnosti Duhu Svetom!“

Slavlje svete krizme zaključeno je svečanim završnim euharistijskim blagoslovom.