Zmijavci: Proslava Svih svetih

U nedjelju 1. studenog 2020. Župa Zmijavci proslavila je svojega nebeskog zaštitnika. Vidljiva je bila razlika između dosadašnjih proslava Svih svetih i ovogodišnje. Epidemiološka situacija odražava se i na naše župne proslave. Nema pjevanja, moraju se nositi maske, vjernici se odlučuju ostati izvan crkve ako postoji vanjski razglas i na taj način sudjeluju na misnim slavljima. Tako je bilo i u Zmijavcima. Svečana sveta misa započela je u 10:30 h. Predslavio je fra Mijo Šabić, meštar novaka, a u koncelebraciji su bili fra Marko Babić i fra Frano Laco, župnik Zmijavaca.

Fra Mijo je u svojoj propovijedi naglasio da je vrijeme oko svetkovine Svih svetih vrijeme kada vjernici više nego inače obilaze grobove svojih pokojnika. Dolaze na grobove jer su to mjesta koja bude posebne osjećaje, a te osjećaje izražavaju cvijećem, svijećama i molitvama. Grobovi su zaista posebna mjesta na kojima je najviše iskrenosti. S grobovima razgovaramo. No, često nam grobovi ne govore ono što bismo htjeli. Grobovi nam govore ponajprije o prolaznosti. Podsjećaju nas da smo prah. Ipak, grobovi svih Božjih svetaca progovaraju nam i o vječnosti i zbog toga se moramo veseliti. U evanđelju Isus naglašava da je svecima velika plaća na nebesima. To je ono čemu su sveci i težili, a čemu moramo i mi težiti. U ovome nalazimo smisao svojih života, zbog te se nebeske nagrade veselimo i zato nama grob ne predstavlja kraj nego nastavak života u zajedništvu s Bogom kroz svu vječnost. Svetkovina Svih svetih također nas podsjeća da svetost nije privilegij samo nekolicine izabranih koji su živjeli nekada davno čija je svetost ljudima nedostižna danas. Svetost pripada svima nama. Na nama je da ju živimo kako bismo došli Bogu. A osam blaženstava koje nam donosi današnje evanđeosko čitanje putokaz je kako postići tu svetost. Isus nam to jamči i pomaže na tom putu na kojem čovjek postaje slika Božju. Na kraju krajeva, čovjekov poziv poziv je na svetost, bez obzira na mjesto i vrijeme življenja.

Na kraju misnog slavlja fra Frano Laco zahvalio je dragom Bogu na prekrasnom danu i proslavi zaštitnika Župe, zahvalio je fra Miji i fra Marku te svima koji su na bilo koji način sudjelovali da proslava unatoč epidemiološkoj situaciji bude svečana. Zahvalio je i novacima i ministrantima koji su ministrirali pri oltaru.

Tekst i fotografije: fra Marko Udovičić