München: Stepinčevo

Hrvatska katolička župa München tradicionalno o blagdanu bl. Alojzija Stepinca organizira Stepinčevo s trodnevnicom u župi. Ovogodišnju trodnevnicu predvodio je fra Goran Azinović, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Zürich.

Trodnevnica je započela u četvrtak 8. veljače 2024. u 19:30 u crkvi St. Paul na Theresienwiese. Tijekom sve tri večeri voditelj trodnevnice je nakon molitve krunice održavao duhovni nagovor s fokusom na život i djelo bl. Alojzija Stepinca, povezujući ih s aktualnim temama današnjice: „Isus je živio u tuđini“, „Tko će uzeti moje grijehe – Snaga Božjeg milosrđa“ i „Gdje nema mladih nema ni budućnosti“. Prve dvije večeri obnove pjevanje na misi i klanjanja animirali su članovi zbora mladih Frame HKŽ München, a u subotu molitvena skupina „Božja pobjeda“ iz Zagreba.

Središnje slavlje Stepinčeva proslavljeno je svečanom euharistijom u crkvi St. Michael u staroj jezgri grada Münchena, u kojoj Hrvati vjernici već dugi niz godina nedjeljom slave svetu misu na hrvatskom jeziku. Misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović, voditelj trodnevnice, koji je u propovijedi istaknuo lik i djelo hrvatskog mučenika i blaženika Alojzija Stepinca. U koncelebraciji s fra Goranom sudjelovali su: župnik Hrvatske katoličke župe München fra Petar Klapež i domaći svećenici fra Jozo Župić, fra Franjo Milanović Litre, fra Eduard Sokol i fra Slaven Čeko, a službu đakona vršio je Ivica Visković. 

Euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj su nošene relikvije Blaženika koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali folkloraši, kao i ministranti zajedno sa svećenicima. Misno slavlje dodatno je obogatilo izvođenje mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Crkva je bila ispunjena velikim brojem vjernika. Svetoj misi prisustvovali su i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu gospodin Vladimir Duvnjak te konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Münchenu, gospodin Dragan Bagarić.

Na kraju euharistijskog slavlja voditelj HKŽ München fra Petar Klapež obratio se svim prisutnim vjernicima čestitajući im blagdan zaštitnika župe te zahvaljujući fra Goranu na spremnosti da predvodi duhovnu obnovu i proslavu zaštitnika župe, blaženog Alojzija Stepinca. Također je zahvalio rektoru crkve St. Mihael p. Martinu Starku što omogućuje nedjeljno slavlje mise na materinjem jeziku u ovoj prekrasnoj crkvi. Fra Petar je također zahvalio svim nazočnim svećenicima, đakonu, časnim sestrama, članovima župnog vijeća, ministrantima, folklorašima i crkvenom zboru te svima zajedno poželio da u svom životu slijede geslo Blaženika: „U tebe se, Gospodine, uzdamo!“

Tekst: s. Nikolina Bilić
Fotografije: Domagoj Starčević, Zrinka Kujundžić i Marijana Franjičević