München: Uskrs u ozračju proslave  75. obljetnice HKŽ München

U nazočnosti velikog broja vjernika ovogodišnje Vazmeno trodnevlje i svetkovina Uskrsa svečano su proslavljeni u najstarijoj i najmnogoljudnijoj hrvatskoj inozemnoj katoličkoj župi Europe, Hrvatskoj katoličkoj župi München. Proslavi Uskrsa prethodila je četrdesetodnevna vjernička priprava u korizmenom vremenu. Ta se priprava nastavila blagdanom Cvjetnice te kroz obrede Svetog trodnevlja. Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak proslavljena je u crkvi st. Paul u 18:30. Misno slavlje predvodio je župnik HKŽ München fra Petar Klapež. Koncelebrirali su fra Jozo Župić, fra Edvard Sokol, fra Ivan Vuletić i fra Slaven Čeko.

Dan muke i smrti Isusove kroz obrede Velikog petka proslavljen je u crkvi st. Paul, st. Gabriel te u crkvi Maria Schutz u Pasingu, a uskrsno bdijenje na Veliku subotu u spomenutim crkvama te u crkvi P. Rupert Mayer u Poingu. Poslije svetih misa na Veliku subotu bio je i blagoslov uskrsnog jela.

Pjevanje su za vrijeme obreda Vazmenog trodnevlja animirali članovi crkvenih zborova predvođeni voditeljicama s. Viktorijom Vukančić, Anamarijom Andrijević i s. Nikolinom Bilić. Na Križnom putu naroda na Veliki petak, koji je započeo u crkvi st. Michael, u 10 sati Hrvati su predmolili četvrtu postaju križnog puta.

Najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine – Uskrs – svečano je proslavljen na devet sv. misa na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici. Središnju svetu misu u crkvi st. Michael predvodio je župnik fra Petar Klapež uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Pjevanje je tijekom euharistijskog slavlja animirao crkveni zbor pod ravnanjem s. Nikoline. Fra Petar je u propovijedi istaknuo: „Draga braćo i sestre, Uskrs je najveći događaj naše vjere. Potrebna nam je milost da otajstvo Uskrsa duboko proživimo, da se i u našim dušama razlije ona radost kojom su se obradovali učenici kad su Ga vidjeli uskrsnulog. Isus im je tada uputio uskrsni pozdrav kao navještaj jedinstvenog dara za kojim i mi tako čeznemo: ‘Mir vama!’ I mi poput učenika tražimo da nam On podari taj mir i smiri naša nemirna srca, da smiri ljude i zaraćene narode oko nas. I nama je potrebna sigurnost kojom je ispunio svoje učenike i žene pokraj groba kada im je rekao: ‘Ne bojte se!’ Isus je uskrsnuo od mrtvih i na taj način pobijedio grijeh i smrt, strah i nesigurnost. Molimo Ga za milost da osjetimo Njega i Njegovu blizinu kojom se dao prepoznati svojim učenicima riječima: ‘Ja sam!’ Molimo uskrslog Gospodina Isusa da dođe k nama kao što je došao svojim učenicima kada su zatvoreni, u strahu od Židova, čekali što će se dogoditi. Došavši k njima, preplavio ih je novom sigurnošću i svojom uskrsnom radošću. ‘Gospodine, dođi k nama. Daj da i iz nas odjekne jedinstvena ispovijest nove vjere u Tvoju prisutnost. Isuse uskrsnuli, objavi nam se u Crkvi, daruj nam se u ljubavi braće i sestara i pomozi nam da Te u nama i po nama i drugi prepoznaju.’ Bilo bi divno kada bi mogao i s nama računati kao sa svjedocima svoga uskrsnuća u današnjem svijetu.“ Fra Petar je nadalje rekao da Hrvatska katolička župa München ove godine slavi 75. obljetnicu postojanja i nadodao: „Taj veliki jubilej proslavit ćemo svečanom akademijom u Herkulessaal der Residenz u subotu 17. lipnja 2023. s početkom u 18:30. Sljedećeg dana u nedjelju 18. 6. 2023. s počekom u 11 sati bit će svečana procesija s likom Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta od crkve sv. Pavla do crkve st. Michael, a poslije procesije u 12:30 bit će svečana sv. misa u crkvi st. Michael koju će predsloviti zagrebački metropolit i nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Te nedjelje neće biti drugih svetih misa za Hrvate u Münchenu. Hrvatska katolička župa München najstarija je hrvatska inozemna katolička misija, danas župa, u cijeloj Europi, čime se može kazati da su sve današnje hrvatske katoličke misije, župe i zajednice u Njemačkoj rođene od HKŽ München.“

Na kraju svečanoga euharistijskog slavlja fra Petar je u ime braće svećenika, časnih sestara i pastoralnih djelatnika župe svim vjernicima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Tekst: s. Nikolina Bilić
Foto: Anita Žaja, Kornelija Brkić i Andrijana Čolina