Hrvace: Škola animatora

U utorak 11. travnja 2023. u Hrvacama je održana škola za animatore kroz koju su se sudionici pripremali za rad s djecom u svojim zajednicama. Sudjelovali su mladi iz Splita, Sinja, Vrgorca i Hrvaca. Susret su vodili salezijanski animatori intruktori iz Splita – Kman na čelu s bogoslovom Nikolom Lučićem koji je vodio formacijski dio. Nakon upoznavanja bogoslov Nikola kroz prezentaciju je prikazao kako raditi s djecom i mladima imajući u vidu don Boscovu metodu odgoja „oko, uho, usta“. Nakon predavanja i rada u grupama slijedila je sveta misa kojom je predsjedao i u propovijedi mlade ohrabrio fra Josip Repeša, župnik i dekan Vrgorca. Nakon ručka trebalo je ono što je usvojeno na predavanjima provesti u praksu. Zato su došla djeca s kojima su animatori kroz igru, druženje i formaciju proveli ono što su naučili. Bogoslov Nikola djeci je približio lik sv. Dominika Savia koji je kao petnaestogodišnjak postao svetac te poručio da svi trebaju težiti k svetosti i biti uvijek bolji.

U kratko vrijeme djeca i mladi uspjeli su steći prijatelje za cijeli život, obnoviti svoju vjeru, otvoriti svoja srca drugima. Kroz molitvu i ostale oblike druženja naučili su mnoge nove stvari, osjetili milost koja grije srce, hrani um i daje snagu da se hrabriji vrate u svakodnevni život i da naučeno i doživljeno prenesu u svoje zajednice.

Za uspjehe u odgoju i otkrivanju naših talenata zahvaljujemo bogoslovu Nikoli Lučiću i animatorima instruktorima koji su nas neprestano poticali da idemo naprijed. S radošću očekujemo sljedeći susret i rad s djecom.