München: Vazmeno trodnevlje i Uskrs

U HKŽ München zbog pandemije koronavirusa ove smo godine proslavili sveto Vazmeno trodnevlje i svetkovinu Kristova uskrsnuća s ograničenim brojem vjernika u crkvama te u skladu sa svim epidemiološkim uputama Stožera za civilnu zaštitu BRD-a i nadbiskupije München-Freising. Zbog naglog širenja trećeg vala koronavirusa (britanska mutacija B.1.1.7) u cijeloj Njemačkoj bilo je upitno hoće li se obredi i liturgijska slavlja Vazmenog trodnevlja i same svetkovine Kristova uskrsnuća uopće održati. Savezna kancelarka Angela Merkel odustala je od najavljenih strožih ograničenja i preporuke da se uskrsne mise i drugi vjerski događaji od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka ne održavaju u crkvama i drugim vjerskim objektima već prate putem videoprijenosa.

Zbog ograničenog broja vjernika u crkvama, održan je veći broj liturgijskih slavlja i obreda. Za starije osobe, kronične bolesnike i rizične skupine vjernika, kao i za vjernike koji nisu mogli sudjelovati na slavljima, organiziran je izravan prijenos preko YouTube kanala zauzetošću urednika naše župne mrežne stranice g. Ante Krište.

Na Veliki četvrtak Misa večere Gospodnje slavljena je u crkvi st. Paul u 18.30 sati i u crkvi st. Gabriel u 20.15 sati. Misu večere Gospodnje u crkvi st. Gabriela predvodio je fra Edvard Sokol.

Izravan prijenos iz crkve st. Paul bio je preko YouTube kanala naše župe. Svetu misu je predvodio župnik fra Petar Klapež. Koncelebrirali su fra Jozo Župić, fra Marinko Vukman i fra Slaven Čeko. Obraćajući se vjernicima, fra Petar je u propovijedi između ostalog rekao: „Bogu smo večeras posebno zahvalni što nam je Isus na zadnjoj svojoj večeri ustanovio dar euharistije, svećeničkog reda i što nam je darovao zapovijed ljubavi. U ovo vrijeme pandemije pitamo se zašto je nama vjernicima kroz ove dane teško bez euharistije i euharistijskog zajedništva. To je zato, jer se ‘na ovaj način sprječava naše sakramentalno sjećanje’.

Euharistija nas potiče i tješi i na našem najtežemu životnom putu, poput ovoga kojeg trenutno proživljavamo, da nismo sami, izolirani pojedinci, već da smo jedno tijelo“.

Veliki petak – dan muke i smrti Gospodnje. Obrede Velikog petka u crkvi st. Paul u 15.00 sati predvodio je fra Marinko Vukman u koncelebraciji sa župnikom HKŽ München fra Petrom Klapežom; u crkvi st. Gabriel u 18.00 sati predvoditelj je bio fra Edvard Sokol; u crkvi Maria Schutz u Pasingu u 19.00 sati fra Jozo Župić i u crkvi P. Rupert Mayer u Poingu u 18.00 sati fra Slaven Čeko.

Izravni prijenos obreda Velikog petka iz crkve st. Paul u 18.00 sati bio je na YouTube kanalu naše župe, a obrede je predvodio fra Petar Klapež u koncelebraciji s fra Marinkom Vukmanom, uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Obredi Velikog petka sastoje se od tri dijela: službe riječi, klanjanja i ljubljenja križa i sv. pričesti. Zbog predostrožnosti za vrijeme obreda nije bilo ljubljenja križa već samo klanjanje. Fra Petar je propovijedao o značenju križa i spasenju koje se događa po Kristovu križu: „U ovoj godini zabrinutosti zbog pandemije od koje svijet silno pati, među mnogim pitanjima koja toliki postavljamo, mogu se javiti i pitanja o Bogu: ‘Što Bog čini kad nas snađe bol? Gdje je kad sve pođe po zlu? Zašto naše probleme ne riješi brzo?’ U tim pitanjima naziremo odgovor u izvješću o Isusovoj muci po Ivanu koju smo upravo čuli. I kod Isusovih suvremenika javljala su se slična pitanja. Nakon što ga je trijumfalno dočekao u Jeruzalemu, narod se pitao hoće li ih Isus konačno osloboditi od njihovih neprijatelja (usp. Lk 24, 21). Očekivali su moćnog, pobjedonosnog Mesiju s mačem. Umjesto toga dolazi krotki i ponizni Mesija koji poziva na obraćenje i milosrđe. On je onaj koji ne upire prstom ni u koga, pa čak ni u one koji ga razapinju, nego širi ruke svima; koji nas ne satire svojom slavom, nego dopušta da radi nas bude lišen svoje slave; koji nas ne ljubi samo riječima, nego nam daje život u tišini; koji nas ne prisiljava, nego nas oslobađa; koji se prema nama ne odnosi kao prema strancima, nego uzima na sebe naše zlo, uzima na sebe sve naše grijehe. I zato, da bismo se oslobodili predrasuda koje nas danas muče, uprimo svoj pogled u Krista raspetog. I večeras i sutra na dan šutnje otvorimo Njegovo evanđelje. Ovih dana, kada su toliki u karanteni i kod kuće, zatvoreni, uzmimo i mi zajedeno s njima u ruke to dvoje: raspelo – promatrajmo ga; i otvorimo Isusovo evanđelje. To će biti za nas – u ovo vrijeme silnih iskušenja, poput velike kućne liturgije, u kojoj ćemo dobiti posebnu snagu Božje milosti“.

Vazmeno bdijenje na Veliku subotu slavili smo u istim crkvama kao i na Veliki petak. Obrede Velike subote u crkvi st. Paul u 18.00 sati predvodio je fra Jozo Župić, u crkvi st. Gabriel u 18.00 sati fra Edvard Sokol; u crkvi Maria Schutz u Pasingu u 17.30 sati fra Slaven Čeko i u crkvi P. Rupert Mayer u Poingu u 18.00 sati fra Marinko Vukman.

Izravan prijenos obreda Velike subote preko YouTube kanala naše župe bio je iz crkve st. Paul u 20.00 sati. Obrede je predvodio župnik fra Petar Klapež u koncelebraciji s fra Slavenom Čeko i uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Bdijenje je započelo blagoslovom ognja ispred crkve te unošenjem svijeće i pjevanjem hvalospjeva uskrsnoj svijeći kojega je otpjevao fra Slaven. U homiliji je fra Petar između ostalog rekao: „U ovoj svetoj noći i na Uskrs ponovno odzvanja navještaj Crkve – ‘Isus Krist je uskrsnuo! Doista uskrsnu! Aleluja!’ Uskrs je svetkovina našeg života, radosti i preporoda. Snaga uskrsne vjere u svakoj životnoj nedaći koja u nama pojačava osjećaj ugroženosti dolazi nam kao melem u ovim vremenima iskušenja. Kao novi plamen radosna vijest uskrsnuća upalila se u ovoj svetoj noći današnjeg svijeta zahvaćenog već godinu dana velikim ograničenjima, pogođenog pandemijom koja ga stavlja na tešku kušnju. Zato u ovoj svetoj noći odjekuje glas Crkve: ‘Ufanje mi uskrslo je, Krist, moj Gospod i sve moje!’ To je drugačija epidemija koja se prenosi od srca srcu, jer svako ljudsko srce iščekuje noćas ovu radosnu vijest. Kristovo uskrsnuće pobjeda je ljubavi nad korijenom zla, pobjeda koja ne preskače patnju i smrt nego je nadilazi, otvarajući put u bezdanu i pretvarajući zlo uvijek u dobro!“

Pjevanje za vrijeme obreda sa članovima zborova kroz večeri Vazmenog trodnevlja animirale su s. Viktorija Vukančić, s. Marta Jozić, pastoralna suradnica Anamarija Andrijević i s. Nikolina Bilić.

Svetkovinu uskrsnuća Gospodnjeg – Uskrs proslavili smo služenjem trinaest sv. misa na hrvatskom jeziku u gradu Münchenu i okolici (st. Paul – četiri sv. mise; st. Michael – dvije svete mise; st. Gabriel – dvije svete mise; Maria Schutz u Pasingu – dvije svete mise; dvije svete mise u Poingu – crkva P. Rupert Mayer i st. Michael i jedna sveta misa u Geretsriedu – crkva Maria Hilf). Središnju svetu misu u crkvi st. Michaela, Neuhauser Str. Zentrum, uz direktan prijenos preko YouTube kanala, predvodio je naš župnik fra Petar Klapež uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Pjevanje je tijekom euharistijskog slavlja animirala grupa pjevača pod ravnanjem s. Nikoline.

Na početku i tijekom euharistijskog slavlja fra Petar se obratio vjernicima: „Na početku današnje svetkovine Uskrsa osjećam potrebu pozdraviti sve vas, dragi članovi naše župne zajednice, draga djeco, dragi naši prvopričesnici i krizmanici, draga mladeži, poštovani roditelji, cijenjeni djedovi i bake, dragi bolesnici, u našim ste molitvama danas i cijelo ovo vrijeme od kada smo tjelesno udaljeni. Zbog ograničenja izazvanih širenjem bolesti koronavirusa, prihvaćenih iz ljubavi prema bližnjima, ne možemo dijeliti puninu euharistijskog slavlja i sakramenata te očitovati svu ljepotu susreta i župnog zajedništva u našem Hrvatskom domu i na nedjeljnim sv. misama. Molimo za vas upravo sada, dok se u mnogočemu osjećamo pogođeni, ranjeni i udaljeni, osluškujemo kako nam Gospodin posebno danas na dan njegova Uskrsa govori i poziva nas: ‘Ne bojte se!’

Uskrs je svetkovina kojom slavimo dan kada je Bog ‘po svojem Sinu Isusu Kristu pobijedio smrt i nama otvorio pristup vječnom životu’. Kao što su Isusovi učenici trebali vremena i milosti dok su poput Ivana povjerovali da je Isus uskrsnuo i tada postali neustrašivi navjestitelji te novosti, pozvani smo i mi u svojoj sredini, osobito u ovo vrijeme posebnih kušnji i nevolja koje su zahvatile našu Domovinu i sav svijet, novim poletom usmjeriti pogled prema nebu te moliti zagovor i pomoć. Uskrsli Isuse, svima koji već godinu dana teško proživljavaju bez euharistije, sakramenta ispovijedi i liturgijske zajednice, kao i svima nama dopusti svima da još jače osjetimo važnost da budemo s Tobom. Stoga ponizno molimo: Bože, ako je tvoja volja, skrati nam ove dane da što prije mognemo sudjelovati u potpunom euharistijskomu župnom zajedništvu koje si Ti ustanovio na Posljednjoj večeri. Pomozi nam da ovog Uskrsa još više osjetimo snagu zajedničke molitve u našim obiteljima, u našim domovima. Uskrsli Isuse, pohodi nas svojom uskrsnom prisutnošću i učini da svim našim vjernicima i svim ljudima dobre volje bude radostan i blagoslovljen ovogodišnji Uskrs“.

s. Nikolina Bilić