Vukšić: Misa za poginule hrvatske branitelje

Na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja 2021. u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću služena je misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata Župe sv. Mihovil Lišane. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić u koncelebraciji s fra Branimirom Šegotom. Bilo je lijepo vidjeti mještane Vukšića, Lišana, Bulića, Provića i Ostrovice zajedno sabrane u Kristu u molitvi za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata.

„Danas slavimo Kristovu pobjedu, Kristovo uskrsnuće i to ispovijedamo. Znamo da Bog nije uzalud uskrsnuo i podnio muku za naše spasenje. Danas molimo za sve naše pokojne hrvatske branitelje i civilne žrtve rata u cijeloj našoj župi. Onda kada smo strahovali za vlastiti život, imali smo povjerenje u Boga. Tada se vidjelo koliko je važna vjera u uskrsnuće i život vječni. Da nismo imali vjere u uskrsnuće, ostavili bismo svoje poginule hrvatske branitelje negdje po strani. Neka uskrsli Gospodin uzme sve naše strahove i neka nam da čvrstu vjeru da budemo radosni s njim“, rekao je na kraju fra Božo Mandarić.

Nakon misnog slavlja fra Božo Mandarić molio je za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata ispred centralnog križa. U župi je poginulo četrnaest hrvatskih branitelja, a ubijeno je šesnaest civila. Svi žitelji bili su prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane