München: Zavjetno hodočašće HKŽ München Majci Božjoj u Lurd u znaku 75. obljetnice

Blažena Djevica Marija je najvjernija zagovornica hrvatskog naroda, fidelissima advocata Croatiae, Kraljica Hrvata. Sklonjen pod njezin zaštitnički plašt hrvatski narod kroz povijest preživio je brojne napade, ratove, epidemije i glad. Od Aljmaša, Marije Bistrice, Trsata i Sinja pa sve do Međugorja Hrvati joj se i danas utječu u molitvi u svim nedaćama života. I Hrvati raseljeni diljem svijeta, pouzdavajući se u Njezin nebeski zagovor, štuju Blaženu Djevicu Mariju i hodočaste u Njezina svetišta.

I naša Hrvatska katolička župa München od samih početaka organizira hodočašća Majci Božjoj u Bavarskoj i diljem svijeta. Posebno mjesto među njima pripada hodočašću u Marijansko svetište Lurd na jugozapadu Francuske gdje se 1858. godine Majka Božja više puta ukazala četrnaestogodišnjoj Bernardetti Soubirous. U Lurdu su se od Marijina ukazanja dogodila mnoga priznata čudesna ozdravljenja, a i danas se svakodnevno događaju nebrojena ozdravljenja i obraćenja.

O svetkovini Uzašašća ove godine 190 hodočasnika naše župe predvođeni župnikom fra Petrom Klapežom, fra Slavenom Čeko, g. Anom Turalija i s. Nikolinom Bilić, od srijede 17. svibnja do nedjelje 21. svibnja 2023., hodočastilo je u marijansko svetište u Lurdu. I ove godine organizator hodočašća bio je Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni i Hrvatska katolička župa Frankfurt/M. Na misnim slavljima koncelebrirala su dvadesetorica svećenika, koji su došli u pratnji s vjernicima zajedno s drugim pastoralnim djelatnicima, redovnicima i laicima.

U nepuna tri dana boravka u Lurdu sudjelovali smo svaki dan na svetoj misi u crkvi svete Bernardice, bazilici Kraljice Svete Krunice i treći dan u špilji Gospina ukazanja. Uz to smo dvije večeri u  kasnim večernjim satima u svetištu Majke Božje Lurdske s hodočasnicima iz cijelog svijeta sudjelovali u marijanskoj procesiji sa svijećama, a tijekom procesije, u kojoj se nosio Gospin kip, pjevalo se i molilo i na hrvatskom jeziku. Poseban je doživljaj za nas bila pobožnost Križnoga puta koju smo sa župnikom fra Petrom Klapežom molili na lurdskoj Kalvariji. Za vrijeme pobožnosti vjernici naše župe na svakoj postaji izmjenjivali su se u nošenju zavjetne svijeće teške 70 kg. Nakon križnog puta fra Petar je uime svih nas upalio zavjetnu svijeću te smo se pomolili za sve one koji su se preporučili u naše molitve, a posebno za bolesnike.

Nakratko smo obišli i baziliku Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, podzemnu baziliku sv. Pia X., mlin i rodnu kuću svete Bernadette Soubirous te zatvor u kojem je živjela njezina obitelj. Imali smo mogućnost za osobnu molitvu i za sakrament svete ispovijedi te slobodno vrijeme za odmor i vlastite programe – kupnju suvenira i osobne pobožnosti.

Puni doživljaja i obogaćeni molitvom i milošću koju smo primili u Lurdu nakon više od 20 sati vožnje sretno smo stigli svojim kućama.

Tekst: s. Nikolina Bilić
Fotografije: Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević