Staševica: Osamdeseta obljetnica mučeničke smrti fra Karla Ćuluma

Osamdeseta obljetnica mučeničke smrti fra Karla Ćuluma, člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, svečano je obilježena u četvrtak 25. svibnja 2023. u Župi sv. Staša – Staševica. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Dražen Radman, župnik Župe Dusina – Veliki Prolog, u zajedništvu s don Marinom Marčićem, župnikom Župe Muć Donji, i župnikom domaćinom fra Markom Karlom Bitangom, nekadašnjim dugogodišnjim župnikom Župe Zavojane. U misnom slavlju sudjelovali su vjernici štovatelji sluge Božjega mučenika fra Karla iz Zavojana, Zagvozda, Rašćana i Staševice koji su s nazočnim svećenicima svetom misom obnovili sjećanje na fra Karla.

Na početku je domaćin fra Marko Karlo Bitanga pozdravio don Dražena, don Marina i sve nazočne. Istaknuo je kako misu predvodi don Dražen koji je rodom iz Župe Muć Donji, a don Marin je sadašnji župnik Župe Muć Donji. Iznio je biografske podatke iz života fra Karla Ćuluma: Fra Karlo Ćulum rođen je 6. lipnja 1885. godina na otoku Silbi u Zadarskoj nadbiskupiji. Podrijetlom je iz Župe Muć Donji. Nakon završenoga osnovnoškolskog obrazovanja u Zadru, odlazi 1904. na Visovac i stupa u Red manje braće. Po završetku studija filozofije i teologije u Zaostrogu i Makarskoj, 18. prosinca 1910., splitski i makarski biskup dr. Juraj Carić, zaredio ga je za svećenika. Fra Karlo je obnašao sljedeće službe: kao mladomisnik imenovan je prefektom (odgojiteljem) u sjemeništu u Sinju i na toj službi ostaje tri godine, nakon čega biva imenovan župnim pomoćnikom u Župi Vrlika. Zatim je imenovan župnikom Župe Drašnice u Makarskom primorju, a kasnije župnikom Župe Plina kod Ploča na kojoj ostaje do 1932. godine. Te je godine, naime, imenovan župnikom Župe Porođenja BDM u Zavojanima koju je pastoralno vodio do svoje mučeničke smrti 25. svibnja 1943. godine kada su ga nemilosrdno mučili i stravično ubili mjesni komunisti – partizani.

Don Dražen je održao sadržajnu homiliju. Izrazio je zahvalnost fra Marku Karlu za njegovo svesrdno i zdušno zauzimanje za očuvanje spomena na mučki ubijenog fra Karla. Apostrofirajući riječi iz Knjige ponovljenog zakona, ustvrdio je kako je važno pohraniti događaje iz prošlosti u memoriji ovog naroda. Tako i ovaj događaj smrti fra Karla Ćuluma. Istina oslobađa. Na temelju pročitanoga evanđeoskog odlomka, propovjednik je naglasio kako valja biti svjedok Isusa Krista. Svjedočiti istinu. U današnjem evanđelju Isus nam poručuje da se čuvamo ljudi. Isus nam stavlja u srce ono što nam je najvažnije. Ne umanjuje stvarnost. Govori o mržnji svijeta prema onome što živimo i što trebamo propovijedati drugima. Ali, isto tako govori kako je istina Riječi Božje naše glavno oruđe u bespoštednoj borbi. Nema nam druge obrane od istine. Zbog istine je pok. fra Karlo Ćulum dao svoj život. Istina ga je došla glave. Pozivajući se na poznatu izreku ranokršćanskog pisca Tertulijana Krv mučenika sjeme je novih kršćana, propovjednik je rekao kako je fra Karlova mučenička smrt bila nadahnuće mnogim vjernicima, zalog za neposustajanje u okrutnom vremenu iza Drugoga svjetskog rata. Jer za ono što je vrijedno, isplati se dati ono najvrjednije – svoj život, zaključio je don Dražen. Na kraju je ohrabrio nazočne vjernike da u životnim tjeskobama budemo neustrašivi  kakav je u svom životu i pastoralnom djelovanju bio pok. fra Karlo Ćulum te tako ustrajemo u svjedočenju vjere, evanđelja i ljubavi prema Bogu, Domovini i čovjeku.

Na koncu euharistijskog slavlja domaćin fra Marko Karlo istaknuo je kako je ovo značajna, osamdeseta, obljetnica mučeničke smrti uzornog franjevca i župnika. Napomenuo je kako je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja na Provincijskom kapitulu održanom 2012. odredila da Dan mučenika Provincije bude svečano obilježen svake godine 24. rujna. Toga su datuma iste godine 1943. ubijena trojica članova Provincije: fra Rafo Kalinić,  fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. U razdoblju Drugoga svjetskog rata i poraća 44-orica članova Provincije ubijena su zbog svog redovništva i svećeništva i domoljublja. Budući da se ove godine navršava osamdeseta obljetnica fra Karlove smrti, dostojno je okruglu obljetnicu proslaviti svečanom misom. Zahvalio je don Draženu za upućenu nadahnutu homiliju, don Marinu za njegovu nazočnost, maestru Tomi Hercegu za predvođenje pjevanja te svim nazočnima koji su došli uveličati misno slavlje izražavajući pijetet prema fra Karlu.

Rino Ćapin