München: Zbor mladih HKŽ München predvodio pjevanje na misi nacija

Povodom Interkulturalnog tjedna koji se u Münchenu obilježava od 1975. godine, u nedjelju 3. listopada 2021. Wolfgang Bischof, pomoćni biskup i biskupski vikar za pastoral nadbiskupije München-Freising regije jug, u zajedništvu sa svećenicima drugih materinjih jezika i voditeljem ureda za strane vjernike pri biskupiji München-Freising msgr. dr. Alexandrom Hoffmannom, predvodio je tradicionalnu misu nacija Gottesdienst der Nationen u 16:00 u crkvi Theatinerkirche St. Kajetan na Odeonsplatzu u središtu Münchena. Među svećenicima je bio i župnik HKŽ München fra Petar Klapež.

Interkulturalni tjedan pod motom Otvoreno ići/je moguće obilježava se ove godine u Njemačkoj u preko 500 gradova i općina s više od 5.000 različitih događanja. Otvorenost znači poštivanje univerzalnih ljudskih prava, suživot u različitosti te solidarnost i pomoć drugima u potrebi. To se posebno odnosi na otvorenost u srcu i duhu prema brojnim migrantima koji su svoj dom, posao i mjesto za život našli u Njemačkoj.

Broj sudionika na svetoj misi bio je ograničen na 120 vjernika zbog epidemioloških mjera.

Misna čitanja i molitve vjernika čitali su vjernici španjolske, vijetnamske i engleske katoličke zajednice. U propovijedi je biskup Wolfgang Bischof, osvrćući se na Lukino evanđelje (Lk 17, 5-10), između ostalog rekao kako se današnji čovjek toliko uzoholio misleći da je svemoguć. Međutim, pokazalo se da ga je jedan mali virus blokirao i učinio nemoćnim. Biskup je potom istaknuo važnost vjere u našem životu. Vjera je dar i za dar vjere moramo moliti kao što su apostoli molili Gospodina: „Gospodine, učvrsti nam vjeru!“ Isto tako je naglasio kako se međusobno trebamo pomagati, biti solidarni i pomagati ugroženima.

Članovi zbora mladih HKŽ München pod vodstvom s. Nikoline Bilić glazbeno su animirali euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem na njemačkom i hrvatskom jeziku uz orguljašku pratnju Josefa Obuchowskog. Uz Zbor mladih na svetoj su misi ministrirali ministranti naše hrvatske katoličke župe.

Kroz cijelu godinu vjernicima dvadesetak stranih katoličkih zajednica u nadbiskupiji München-Freising pruža se mogućnost sudjelovanja u pastoralu, na svetim misama kao i u drugim aktivnostima, kulturnim događanjima i socijalnim projektima u njihovim zajednicama na materinjem jeziku bilo hrvatskom, poljskom, talijanskom, francuskom, arapskom ili vijetnamskom. Zahvalni smo Gospodinu što i ovdje izvan Domovine možemo svjedočiti svoju vjeru na vlastitome materinjem jeziku.

s. Nikolina Bilić