Imotski: Proslava sv. Franje

Duhovna obnova za OFS i uočnica sv. Franje

Dugogodišnja je tradicija da se u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom posljednja tri dana devetnice sv. Franji upriliči duhovna obnova za Franjevački svjetovni red (OFS) Imotske krajine. I ove godine od 1. do 3. listopada svaki dan u 17 sati bila je Večernja i razmatranje, u 18:30 krunica, a u 19:00 sveta misa. Duhovnu obnovu vodio je fra Nedjeljko Čarapić, župnik Podbablja i definitor Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Posljednju večer devetnice sv. Franji, u nedjelju 3. listopada u 19 sati u crkvi sv. Franje, slavljena je svečana misa uočnica koju je predvodio fra Nedjeljko, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića, vikara Provincije fra Zorana Kutleše i još trojice svećenika.

Nakon svete mise fratri iz samostanskog okružja u zajedništvu s časnim sestrama i ostalim vjernicima slavili su Obred preminuća sv. Franje.

Nakon Obreda preminuća u crkvi sv. Franje s početkom u 21:30 bilo je bdijenje kao završna duhovna priprema vjernika za svetkovinu Serafskog oca.


Svetkovina sv. Franje Asiškog

U ponedjeljak 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana.

Jutarnje mise bile su u 7 i 9 sati. Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom koju je animirao gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, uz glazbenu pratnju Gradske glazbe Imotski, predvođene kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Josip Mioč, župnik Drinovaca, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana, vikara Provincije fra Zorana Kutleše i još 11 svećenika. Pjevanje na misi animirao je župni zbor Imotskog pod ravnanjem s. Sofije Vuković i Anđelka Nikolića.

Na kraju misnog slavlja prisutne vjernike pozdravio je o. gvardijan, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji.

Poslije euharistijskog slavlja članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) iz Imotskog ispod samostanskog cedra pripremili su zakusku za svoje goste iz drugih bratstava OFS-a imotskoga samostanskog okružja i framaše iz Imotskog.

Na večernjem euharistijskom slavlju u 18 sati u mjesnom bratstvu Frame bila su obećanja: 10 framaša dalo je svoja prva obećanja, a 18 ih je obnovilo obećanja.