Offenbach: Apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović pohodio HKZ Offenbach na Majni i podijelio sakrament sv. potvrde

U subotu 11. lipnja apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović pohodio je Hrvatsku katoličku zajednicu Offenbach na Majni i podijelio sakrament svete potvrde za šezdesetčetvero krizmanica i krizmanika. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Josipa predvodio je nadbiskup Nikola Eterović u suslavlju s voditeljem zajednice fra Ivanom Grubišićem, članom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Na početku su krizmanici zajedno s  kumovima, nuncijem mons. Eterovićem, fra Ivanom i ministrantima išli u ophodu do crkve.

Pozdravnu i zahvalnu riječ nadbiskupu mons. Eteroviću uime krizmanika, kumova i roditelja uputio je predstavnik krizmanika. Potom je fra Ivan pozdravljajući nuncija mons. Eterovića istaknuo kako je toj zajednici velika čast među sobom imati Papina izaslanika u Njemačkoj, našeg sunarodnjaka s kojim dijelimo zajednički jezik. „Oče nadbiskupe, nama Hrvatima u Njemačkoj čast je imati Vas za apostolskog nuncija u ovoj zemlji“. Zaželio mu je dobrodošlicu u Offenbach, u tu hrvatsku katoličku zajednicu u Biskupiji Mainz koja broji blizu 11.000 Hrvata, a koja obuhvaća područje od četiri dekanata. „Naša zajednica prostorno obuhvaća područje od 356 kvadratnih kilometara. Danas smo se ovdje okupili iz sva četiri dekanata kako bismo s Vama proslavili ovo veliko slavlje“. Pozdrav je uputio i krizmanicima te njihovim roditeljima i kumovima. „Vaša molitva i Vaš blagoslov, oče nadbiskupe, svima nama, a na poseban način našim krizmanicima u ovo neizvjesno vrijeme više su nego potrebni. Hvala što ste danas s nama. Iskreno želimo da se osjećate ugodno među nama i da svojom prisutnošću obogatite ovo naše zajedništvo“, istaknuo je fra Ivan Grubišić.

Mons. Eterović u uvodnoj riječi izrazio je radost što može biti dionik velike svečanosti – primanja dara Duha Svetoga. U propovijedi je mons. Eterović istaknuo kako je ovo vrijeme za kršćane izazov da molimo i tražimo Božju pomoć, milost Duha Svetoga da nas obasja, ali i druge ljude, poglavito političare koji su suodgovorni za ovu krizu, da se obrate i porade onako kako Duh Sveti želi – da ponovno zavlada mir među ljudima, među narodima, da se uspostavi vladavina prava i pravde. „I u ovakvoj situaciji osjećamo da nam je potrebna snaga odozgor. Zato molimo Uskrslog Gospodina da obnovi ono što je učinio nakon svog uskrsnuća, kad se susreo sa svojim učenicima i kad im je udijelio dar Duha Svetoga. Kad govorimo o Duhu Svetom, upotrebljavamo razne simbole da bismo označili njegovu prisutnost. Najrašireniji je simbol golubica, potom vjetar, dah, ognjeni jezici. Mi kršćani i cijela Crkva bez Duha Svetoga brzo bismo se ugušili, ne bi bilo života i dinamizma. Zato nam je potreban Duh Sveti, ne samo da nas održava na duhovnom životu, nego da nam da novi dinamizam koji je potreban da bismo svojim darovima koji su darovi Duha Svetoga bili svjetlo svijeta i sol zemlje koje će dati smisao ljudima i društvu u kojem živimo i radimo. Nakon što su primili Duha Svetoga apostoli su govorili svim jezicima. Bogu hvala, danas Crkva u Duhu Svetom govori svim jezicima svijeta. Za vas je ovdje važno da Katolička Crkva govori njemački, ali i hrvatski. Zato, dragi krizmanici, budite ponosni što znate njemački, a nemojte zaboraviti ni hrvatski, jezik svojih roditelja, jezik Katoličke Crkve u Hrvata, koja se diči već četrnaest stoljeća kršćanskom baštinom, koja još uvijek prožima našu kulturu. Postoji jedan jezik koji svi moramo znati, a to je jezik ljubavi. I Duh Sveti se objavljuje preko ognja koji simbolizira ljubav. I u sakramentu sv. potvrde Duh Sveti, koji je ljubav, izražava se znakovima – molitvom, polaganjem ruku i mazanjem sv. krizmom (uljem potvrde). Krist je pomazanik, a i mi smo pomazanici, kršćani. To je velika milost, ali i velika obveza“, kazao je nuncij mons. Eterović, uputivši čestitku krizmanicima na njihovome velikom danu te zaželio da ih u životu prati zagovor Majke Božje.

Potom su predstavnici roditelja upalili svijeću s uskrsne svijeće i prinijeli je krizmanicima da s nje upale svoje svijeće. Prije primanja sakramenta potvrde krizmanici su zajedno s okupljenom zajednicom obnovili krsna obećanja.

Na kraju je fra Ivan istaknuo: „Dragi krizmanici, dragi roditelji i kumovi, draga rodbino i prijatelji, danas smo ovu našu mladost doveli na kraj jednog puta i otvorili im vrata novog. Radujemo se zajedno s njima prozorima koje će otvoriti i pronaći. Na nama je da im razmaknemo tu zavjesu ili otvorimo škuru. Želim da naši krizmanici ostanu važan i aktivan dio naše zajednice“. Posebno je zahvalio mons. Eteroviću sa željom da mu ta zajednica ostane u sjećanju kao i on toj zajednici. „Ponosni smo što ste bili naš dragi gost i krizmatelj“. Ujedno mu je uručio prigodni dar – brodicu s domaćim proizvodima iz Hrvatske.

Zahvalu je izrekao i pastoralnom referentu Zvonku Orloviću i njegovoj obitelji, predsjedniku župnog vijeća Milijanu Ivankoviću i njegovoj supruzi, župnom zboru te svima koji su sudjelovali u tom slavlju.

Mons. Eterović zahvalio je svima te udijelio apostolski blagoslov uime Svetoga Oca Franje. „Neka vas Bog blagoslovi, neka vas Duh Sveti prati na vašem životnom putu da uvijek možete kršćanski živjeti na slavu Boga Oca“.

Krizmanici su na kraju dobili prigodni dar, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Misno slavlje uveličao je župni zbor pod vodstvom pastoralnog referenta Zvonka Orlovića uz orguljašku pratnju Tomislava Dominkovića.

Toga je dana mons. Eterović pohodio i HKZ Rüsselsheim gdje je također podijelio sakrament sv. potvrde.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić