OFS grada Splita proslavio svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest

U petak 25. ožujka 2022. Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) “Blagovijest”, Split – Trstenik proslavilo je već tradicionalno svoj „imendan“, svetkovinu Navještenja Gospodinova ili Blagovijest.

U 18:30 članovi istog bratstva OFS-a predvodili su Put križa, a u 19 sati slavili su svetu misu s Večernjom koju je predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent. Suslavio je fra Josip Vrdoljak, TOR, duhovni asistent (Split – Sukoišan).

Na slavlju je sudjelovalo svih pet bratstava OFS-a grada Splita:

MB OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra);
MB OFS-a „Gospa od Zdravlja“, Split – Dobri (Maša Jeličić, OFS, ministra);
MB OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra);
MB OFS-a „Sveta obitelj“, Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra);
MB OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik (Mira Maslov, OFS, ministra).

Mjesna bratstva OFS-a grada Splita pripadaju Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu (Trg Gaje Bulata, 3) kojeg čine 23 kanonski osnovana mjesna bratstva, a koje broji 535 trajno zavjetovanih članova.

Za vrijeme slavlja pjevao je zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem zborovođe Pere Prosenice.

Temeljem odluke Vijeća MB OFS-a „Blagovijest“ da za svoj „imendan“ svake godine jednom članu OFS-a „Blagovijest“ dodijeli nagradu, za ovogodišnju nagradu Zagrebačka Biblija u izdanju Kršćanske sadašnjosti iz 2018. predložena je Iva Babić, OFS. Na posveti dara Vijeće je, uime svih članova bratstva, napisalo:

„Dragoj sestri Ivi Babić, OFS

darujemo Zagrebačku Bibliju u znak zahvalnosti za djelatno, odgovorno i s ljubavlju služenje braći i sestrama u Franjevačkom svjetovnom redu (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku.

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik

Na svetkovinu Blagovijesti, u Splitu na Trsteniku, ljeta Gospodnjega 2022.“

Marija Dabić, OFS, zamjenica ministre, uputila je zahvalnicu na kraju slavlja svima prisutnima:

„Uime Vijeća i drugih članova Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik, na čelu s mjesnom ministrom Mirom i u svoje osobno ime, zahvaljujem članovima mjesnih bratstava grada Splita za sudjelovanje u slavlju našega „imendana“, svetkovine Navještenja Gospodinova – Blagovijesti.

Večerašnja proslava znak je da se nismo zatvorili samo unutar vlastitih mjesnih bratstava OFS-a nego smo otvoreni za dijalog i susrete jednih s drugima unutar franjevačke obitelji, Crkve i društva u kojima jesmo, živimo i djelujemo. Svojim svjedočenjem kršćanske i franjevačke duhovnosti prepoznatljivi smo kao svjetovni franjevci i franjevke na razini grada Splita i šire.

U svibnju ove godine, prigodom blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja), zaštitnika Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a, održat će se naš sljedeći zajednički susret na razini grada Splita, u svetištu i župi Gospe od Pojišana“.

Za vrijeme susreta uključili smo se u molitvu opće Crkve s nakanom za mir u svijetu, posebno za mir u Ukrajini i Rusiji. Na tu nakanu zajednički smo izmolili molitvu Blaženoj Djevici Mariji Anđeo Gospodnji koju tradicionalno molimo ujutro, u podne i uvečer. Pomolili smo se i za preminule svjetovne franjevce i franjevke Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“.

Izmolili smo i zagovornu molitvu svetoj Elizabeti, zaštitnici Franjevačkoga svjetovnog reda koja se posebno štuje u Splitu na Trsteniku.

Tekst: Fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent
Fotografije: Maja Duspara, OFS