Sitno (Radnići): Križni put

U petak 25. ožujka 2022. godine u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića Sitno Donje, održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom. U pobožnosti je sudjelovalo oko 100 župljana. Pobožnost je predvodio fra Mladen Kovačević, OFM. Ovaj križni put utemeljen je 2012. godine i otad u toj korizmenoj pobožnosti rado sudjeluju župljani i vjernici iz susjednih župa. Ove godine postaje križnog puta čitali su i naši  krizmanici.

Petnaest postaja križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture, rad akademskog kipara, učvršćene na ogromne prirodne kamene blokove koji su neuobičajenih oblika te i sami predstavljaju svojevrsne skulpture. Postaje su postavljene na velikoj uzbrdici koja vodi od ceste Split-Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, s postajom uskrsnuća u središtu mjesta. Smještene su uz skromni lokalni put, u iznimno škrtome kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Ovaj križni put jasno simbolizira ne samo povijesno i vjernički teški život u tipičnom krajoliku Dalmatinske zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitoga životnog puta slijedi uskrsnuće po Kristu. Put križa uistinu je jedini put koji vodi uskrsnuću i vječnom životu.