Perušić (Lisičić): Blagoslovljena bista fra Stanka Bačića

Povodom obilježavanja 20. obljetnice smrti fra Stanka Bačića u petak 25. kolovoza 2023. godine održan je kolokvij na temu „Život i djelo fra Stanka Bačića“ u Gradskoj knjižnici Benkovac u organizaciji Župe Perušić i Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Izlaganja su održali fra Josip Klarić, fra Petar Klarić, doc. dr. sc. don Zdenko Dundović, Goran Pavao Mladineo, prof., te dr. sc. Radomir Jurić. Kolokvij je predvodio Luka Knez, mag. educ. hist.

 Cilj ovog kolokvija bio je upoznati javnost s velikim fra Stankovim doprinosom crkvenoj, franjevačkoj i ostaloj prošlosti Ravnih kotara i Bukovice, kao i u širem kontekstu. Fra Stanko je bio vrsni znalac i jedan od najboljih poznavatelja crkvene prošlosti ovog kraja. Naglašeno je kako fra Stankov znanstveni rad treba još više proučavati i prezentirati široj javnosti. Tijekom svog života objavio je nekoliko knjiga, napisao mnoge studije i članke koje je objavljivao u zbornicima i revijama. 

Iz njegova velikog opusa ističu se naslovi sljedećih knjiga:

  • Perušić, župa Marijina Uznesenja u Zadarskoj nadbiskupiji, Split, 1989., str. 223.;
  • Visovački franjevci u Skradinskoj biskupiji. Pastoralno djelovanje franjevaca od dolaska Osmanlija (1522.) do danas, Split, 1991., str. 295;
  • Franjevci u Zadarskoj nadbiskupiji i Ninskoj biskupiji. Pastoralni rad franjevaca od dolaska Osmanlija (1527.) do danas, Šibenik, 1995., str. 141;
  • Franjevački samostan u Karinu. Povijest franjevačkog samostana u Karinu u svjetlu protokola ili kronike fra Marijana Lekušića (1734. – 1740.), Šibenik, 1995. i 2000. (dva izdanja), str. 154;
  • Župa Svih svetih Piramatovci. Povijesni pregled, Šibenik, 1995., str. 141.
  • Don Krsto Stošić, bibliografija i rukopisna ostavština. Tiskani radovi i radnje ostale u rukopisima, Šibenik, 1995., str. 122;
  • Lisičić. Povijesni prikaz jezgre jednoga od 12 hrvatskih plemena, Lisičić, 1996., str. 128;
  • Osvrt na knjigu ‘Pravoslavna Dalmacija’ E. Nikodima Milaša, Zadar, 1998., str. 404;
  • Tvoj slavni dolazak iščekujemo. Razmišljanja o drugom Isusovu dolasku na zemlju, Split, 2000., str. 94;
  • Nebo govori jednoj duši o današnjoj mladeži (Duhovne pouke i savjeti), Zagreb, 1998., str. 50.

Fra Stanko je napisao Uvodnu riječ i Pogovor za knjige Jozefine Glasnović: Bog vapi za tobom. (Duhovne pjesme, pouke i savjeti). Urednik je prvog izdanja, a izdavač Župni ured Nevest, 1996., str. 186. Od drugog do petog izdanja izdavač i urednik je fra Stanko (II. izdanje, Šibenik, 1996. str. 156; III. izdanje, Zadar, 1998., str. 458; IV. izdanje, 1999. str. 320 i V. izdanje Zagreb, 2000., str. 176). Fra Stanko je bio izdavač i urednik i knjige Jozefine Glasnović: Žeđa duša moja za Bogom jakim, živim, Zagreb, 2000., str. 196. Urednik je i izdavač i knjige N.N.: Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko.(I. izdanje, 1999. str. 88; II. izdanje, 2000. str. 52)

 U fra Stankovom rodnom Lisičiću slavljena je misa za njegovu dušu u 11 sati u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Uime Zadarske nadbiskupije misu je predslavio don Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Zadarske nadbiskupije, u koncelebraciji provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, župnika Perušića don Darka Marušića, fra Žarka Maretića, župnika Crnice, gvardijana karinskog i župnika Karina i Kruševa fra Petra Klarića, kanonika don Anđelka Buljata, dekana benkovačkog dekanata i župnika Benkovca, fra Josipa Klarića, voditelja područne kuće sv. Lovre u Šibeniku, fra Ivana Čupića, župnika Dubravica i Rupa, don Ivana Perkovića, župnika Kistanja, don Tomislava Planinića, župnog vikara na Bilom Brigu u Zadru, don Franka Markulića, župnika Luna na Pagu, don Antonia Vučkovića, župnog vikara u župi Selce kod Crikvenice.

 Na misi su, osim mnogobrojnih vjernika, bile i časne sestre i kandidatice Javnog vjerničkog društva Omnia Deo, predvođene Jozefinom Glasnović kojoj je fra Stanko bio duhovnik.

 Don Zdenko je, između ostalog kazao, kako je fra Stanko bio čovjek Crkve, duboke vjere, ugledni franjevac, domoljub, čovjek knjige, ljubitelj povijesti i istine i koji je, na temelju povijesnih vrela, napisao povijest ovog kraja i djelovanja franjevaca na području Skradinske i Ninske biskupije, a i šire. Zato je zaslužio zahvalnost mještana i bistu u rodnom Lisičiću.

 Nakon mise provincijal fra Marko Mrše izrazio je ponos i radost što će se danas blagosloviti bista fra Stanka Bačića te što je održan kolokvij o njegovom životu i radu. Zahvalio je organizatorima i svima koji su doprinijeli ovome svečanom događaju te izrazio podršku daljnjem proučavanju fra Stankova znanstvenog djela i predstavljanju istog široj javnosti.

 Poslije mise provincijal je blagoslovio fra Stankovu bistu koja je postavljena u dvorištu ispred Gospine crkve u nazočnosti svećenika, časnih sestara, vjernika i umjetnika Tomislava Kršnjavija.

fra Petar Klarić