Staševica: Blagdan sv. Staša

U subotu 26. kolovoza u Staševici je proslavljen blagdan zaštitnika župe sv. Staša. Misno slavlje predvodio je don Nedjeljko Kešina, uz koncelebraciju župnika fra Marka Bitange, don Pavla Banića i osam svećenika iz okolnih župa.

U uvodu homilije don Nedjeljko je istaknuo kako malo znamo o životopisu prvih mučenika te kako je Crkva 30. lipnja ustanovila spomendan svih rimskih prvomučenika. Govoreći o svecima, propovjednik je naglasio da su oni prijatelji Božji koji su živjeli u dubokom zajedništvu s Bogom te su u licu malene i prezrene braće vidjeli lice Božje, a sada izravno gledaju Božju ljepotu.

Također je upozorio na oskudicu živih svetaca danas što znači i oskudicu vjere u Isusa Krista te da su potrebni životopisi i primjeri života svetaca kako bi ljudi slijedili njihov primjer.

„Isus nije propovijedao mržnju, nego ljubav: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio;  ljubite i svoje neprijatelje!’ Kad bi se ta ljubav realizirala u životu i u društvu, izbjegli bi se sukobi i ratovi.“ Propovjednik je istaknuo i važnost kulture života, a ne kulture smrti, kao što su abortus, ubojstva.

Upozorio je i na problem današnjeg vremena – krive ideologije, koje preuzimaju ulogu Boga te napadaju obitelj jer znaju da ako unište obitelj, mogu činiti što god požele, jer obitelj je žila kucavica koja drži Crkvu i narod.

Vlč. Kešina je istaknuo kako nema pobjednika u rastavi braka, već su svi gubitnici, kao i buduće generacije. Izrazio je svoju želju da bude što više živih svetaca među ljudima kako bi se promijenilo lice župe i naroda, jer su sveci živjeli za Boga i čovjeka te slijedili ono što je Isus propovijedao.

Vjernici su se za blagdan sv. Staša pripremali trodnevnicom koju je predvodio župnik fra Marko Bitanga. Glazbu na klavijaturama animirao je Tomislav Herceg uz mali župni zbor.

Antonija Menalo