Piramatovci: Izlet bogoslova, odgojitelja i profesora

Običaj koji naša bogoslovija ima još od vremena kad je djelovala u Makarskoj bio je da bogoslovi, odgojitelji i profesori nakon zimskoga ispitnog roka zajedničkim izletom pohode jednu od župa u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja.

U subotu 11. ožujka 2023. godine, u jutarnjim satima, bogoslovi, odgojitelji i profesori krenuli su u Župu Svih svetih u Piramatovce. Srdačno nas je dočekao župnik fra Dalibor Grčić. Subotnji dan, blagoslovljen prekrasnim vremenom, poslužio je za druženje i upoznavanje prirodnih znamenitosti tog kraja.

Nakon kratke okrjepe, netko se odlučio za balotanje, a netko za šetnju. U balotama su se odmjerile snage iskustva starijih i poletnosti mlađih. Oni koji su se odlučili za šetnju, uživali su u jedinstvenom i živopisnom dijelu Ravnih kotara. Posjetili su Bribirsku glavicu koja je osobito znamenita kao sjedište bribirskih knezova Šubića. Dan je bio sunčan i kao stvoren za izlet! Šetajući imali smo priliku upoznati i ono što je sam sv. Franjo Asiški silno volio – Božju kreativnost u prirodi. Nakon šetnje i balotanja, uslijedila je večera.

Zahvalni najprije dragom Bogu na lijepom danu i iskustvu te župniku fra Daliboru na srdačnom i bratskom gostoprimstvu, bogoslovi, odgojitelji i profesori u večernjim satima zaputili su se, veseli i zadovoljni, natrag prema Splitu i Franjevačkom klerikatu.

fra Valentino Radaš