Plina, Stablina, Baćina: Gospa u Doljanima i sv. Ivan u Zapadnoj Plini

Gospa u Doljanima – Zapadna Plina

Ante Krstičević Mornar, povratnik iz Amerike, koji je umro između dva svjetska rata podignuo je i u kamenu obnovio kapelicu dimenzija 174x100x100 na putu iznad zaseoka Gradaca. Na sačuvanom donjem dijelu razbijenog Gospina reljefa vide se slova: B M V D S, tj. Beata Maria Vergine della salute Gospa od Zdravlja. Kapelica je u ruševnom stanju. (Fra Karlo Jurišić. 1977. Kapelice na području Neretvanskog dekanata. Iskra – župni list sv. Ilije Metković. God 9, br. 1, Metković, str. 15).

U subotu ujutro 3. srpnja uputili smo se starom pješačkom stazom iz nekadašnjeg sela Doljani, danas Gradci, prema Gospinoj Viguri gdje smo i proslavili svetu misu u 9:00 sati. Staro plinjansko selo čuva i svoj stari naziv Doljani i mjesto je življenja plemena Gradac prema kojem je zaseok kasnije i preimenovan. Kapelica koja je poslije Drugoga svjetskog rata ostala u ruševnom i zapuštenom stanju, započela se obnavljati 2014. godine na nagovor dr. Nikice Družijanića i prijatelja. Radovi na samoj kapelici i njezinoj obnovi trajali su 14 subota, a privedeni su kraju prve subote u srpnju, stoga je odlučeno da se tada i ubuduće okupi Bogu odani narod i slavlju svete mise. U samoj kapelici nađen je i Gospin reljef koji je velikim dijelom oštećen, a sadrži prikaz donjeg dijela naborane Gospine haljine. U budućim akcijama uređenja i samog čišćenja, koje kreću najesen, nadamo se naći i preostale dijelove samog reljefa.

Zapadna Plina – Zavala: Proslava sv. Ivana Krstitelja

Priprava za proslavu sv. Ivana Krstitelja započeta je trodnevnom duhovnom obnovom na Zavali. Prvu večer trodnevnice svetu misu za vjernike Banje i Modrog Oka predslavio je domaći župnik fra Kristijan, drugu večer za vjernike Šarić Struge predslavio je don Ivan Đonlić, župnik Oraha i Stilje, a treću večer svetu misu i uočnicu sv. Ivanu Krstitelju za vjernike Stabline, Peračkog Blata i Čeveljuše predslavio je fra Željko Štrbac, župnik Zavojana i Kozice. Na sam blagdan svetu misu zornicu u 6 sati te svetu misu u 9 sati predslavio je fra Kristijan. Svečano misno slavlje i procesiju u 19 sati, pred stotinjak vjernika, predslavio je fra Lukica Vojković, župnik Turjaka. Fra Lukica je u propovijedi naveo nekoliko bitnih činjenica koje su vezane za život i djelovanje ovog sveca: „On je glas koji viče u pustinji. Možemo reći da je on tajnovit i pomalo neobičan svetac, jer čudom je došao na svijet od već ostarjelih roditelja; njegov način života za mnoge je bio čudan, živio je u pustinji, u samoći, opasan devinom dlakom, hranio se skakavcima. Možemo samo zamisliti kako su ga ljudi promatrali s čuđenjem i podsmijehom, ali i takav je privlačio ljude različitih staleža. Govorio je Božji nauk, Božje riječi, bez uljepšavanja i razvodnjavanja, izravno, kako i govore karakterni ljudi. Znao je on što znači suprotstaviti se kralju Herodu, što znači zamjeriti se zlobnoj kraljici i da će ga to stajati glave. Ali on je došao posvjedočiti za istinu i za tu istinu dao je život“.

Propovjednik je istaknuo da glas Ivana Krstitelja i danas poziva na obraćenje te upozorava današnje vladare da nije dopušteno ubiti nerođeno dijete, promovirati nemoralan i neskladan život kao nešto normalno i prihvatljivo, zatirati spomen na Boga izbacujući križeve iz javnih ustanova. Na kraju propovijedi istaknuo je kako smo svi pozvani živjeti svetost i braniti istinu evanđelja, jer nas na to obvezuju naša vjera i naše krštenje.

Na kraju svete mise fra Lukica je blagoslovio nabožne predmete te sve prisutne vjernike.