Kruševo: Nova krstionica

U župnoj crkvi sv. Jurja u Kruševu postavljena je nova krstionica. Smještena je u prednjem desnom dijelu crkvene lađe, između prezbiterija i bočnih ulaznih vrata.

Prema zamisli župnika fra Ivana Nimca, krstionicu je stilski oblikovao akademski umjetnik Maroje Batić iz Zagreba. Izrađena je od kamena i stakla tako da se jednostavnošću linija savršeno uklapa u zadani prostor, a kontrastom materijala simbolično izražava božansko i ljudsko u činu krštenja. Krstionicu čine četiri kamena stupa koji nose staklenu posudu s vodom. Kameni stupovi slika su četiriju evanđelista. Oni simboliziraju čvrstinu naše vjere koja počiva na evanđelju, a staklena posuda, pak, slika je krhkosti naše ljudske naravi. Tako se na znakovnoj razini očituje ono što nas uči sveti Pavao da je krsna milost „blago koje imamo u glinenim posudama, da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas“ (2 Kor 4,7).

Između kamenih stupova postavljena je svjetiljka koja blagim snopom svjetla obasjava posudu s krsnom vodom i tako pojačava mistični doživljaj rađanja iz vode i Duha.

U nedjelju 4. srpnja, za vrijeme župne svete mise, krstionicu je blagoslovio mjesni župnik fra Ivan Nimac.

fra Ivan Nimac