Plina-Stablina: Proslavljen blagdan Gospe Fatimske

U petak 13. svibnja Župa Plina Stablina proslavila je blagdan Gospe Fatimske u crkvi Gospe Fatimske u Stablini. Misno slavlje predslavio je župnik Župe Kočerin fra Marijo Knezović, a u koncelebraciji su bili župnik fra Kristijan Perković i don Dalibor Milina, župnik Desana i Rogotina.

„Najljepši koraci čine se kad hodimo za Svetim. Prije svete mise hodili smo za Svetom Majkom Božjom, a onda nas je Majka, kao i uvijek, dovela do onoga što je središte, smisao, a to je Isus Krist; pred oltar, gdje se razdaje ljubav Isusa Krista, za nas koji Ga primamo. Svatko od nas, dolazeći ovdje, liječniku naših duša, trebao bi reći: „Bolestan sam, Isuse!“ Ozdravljenje se događa u ispovjedaonici u kojoj primamo sakrament ozdravljenja, iscjeljenja, gdje dobivamo milosrđe i novi početak, jer samo Isus daje novi početak. Svi drugi će nam zaustavljati početke, držati nas u prošlosti, stalno nas stigmatizirajući onim što smo pogriješili. U toj ordinaciji iscjeljenja postaješ novi čovjek, dobivaš novo srce koje je spremno ljubiti“, naglasio je fra Marijo u homiliji.

„Ponekad je ljubav nelogična. Naš današnji dolazak jest nelogičan; privukla nas je ljubav Isusa Krista, privukla nas je Ona koju volimo, Marija, Bezgrješna Djevica kojoj rado pjevamo: „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata, naša Majko, naša zoro zlatna“. Znamo da nas Marija vodi gdje je bitno, Isusu. „Pustimo se Isusu“, kaže Gospa, neznatna službenica, a tako velika. „Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje“.

Kad je ponestalo vina u Kani Galilejskoj, Marija govori ono što mora biti mentalitet, filozofija, stil i stav našeg života: „Činite sve što vam Isus kaže“. To je program! Ništa nam više ne treba, nego svaki dan ispitati vlastite životne principe, srce, dušu, razum, poglede, planove, želje, ostvarenja, slušamo li ono što nam Isus govori. Marija kaže: „Pustite analize, pustite je li logično, pustite je li moguće, pustite ljudske predodžbe, širite samo što vam Isus kaže i vidjet ćete“. To je vjera!     

Problem današnjeg čovječanstava jest scijentizam koji se pojavljuje kao oblik religije. Znanje. Kao da smo zaboravili da i u Svetom pismu piše: „Krhko je naše znanje“. Čak i svećenici lutaju po zemlji i ne znaju ništa. Vjera nije logična, ona je transcendentna, nadnaravna, samo je srce može razumjeti, razum joj se opire“, pojasnio je fra Marijo.

„Gospa kad dolazi, uvijek želi s nama zapodjenuti nove razgovore. Što je to novi razgovor s Bogom? To je prvo razgovor sa samim sobom. Moramo se konačno susresti s vlastitom unutrašnjosti, sa samima sobom, jer tu najčešće leže naše nesuglasice! Najveće nesuglasice nisu sa ženom ili mužom, sinom, kćerkom, susjedom. Ne, stranac u nama boravi! Najveći nerazgovori odvijaju se u nama, jer smo se predali grijehu“, naglasio je.

Zašto ljudi nemaju snage gledati Isusa u oči? Zato što imaju otpor prema vjeri, zato što nisu spremni zaodjenuti svoju sramotu, nego cijeli život opravdavaju svoja grješna i bludna uvjerenja kroz razne isprike. Ljudsko je: „Nisam Te, Bože, dostojan, grešan sam čovjek, odlazi od mene, Isuse“. A Isus kaže: „Ja sam baš došao radi tebe, da te pozovem na obraćenje“. Zato je središte navještaj Božjeg Kraljevstva i poziv na obraćenje. Stoga, braćo i sestre, dok se u čovjeku ne dogodi obraćenje, nikakve filozofije, promidžbe i slično ne mogu ništa promijeniti. Obraćenje se događa u ordinaciji – ispovjedaonici, jer primamo milosrđe. Zato se mnogi u nekim svetištima ohrabre na ispovijed nakon dugo vremena. Najgora konstatacija ili dijagnoza života jest kad čovjek zaključi da je sve promašio“. Propovjednik je napose upozorio na sotonizam, grijeh abortusa, kulturu smrti, pojasnivši kako oni koji to čine zaslužuju molitvu za obraćenje, ali ne zaslužuju sućut, jer svjesno čine zločin! „Imamo izbor – blagoslov ili prokletstvo – ne postoji relativizam kao put kršćanstva. Ono što svi skupa pokušavamo – tražeći neke međuputove, to je tolerancija zla i relativizam koji se nametnuo kao model života – koji je užas, najgori! Zatvorili smo uši na Božji govor, a otvorili ih na govor ovog svijeta i lažnih propovjednika. Ima stvari koje su jasne. Ne moram ih voljeti, ne moram se s njima slagati, ali su jasne ako smo katolici, ako smo kršćani, ako ćemo slušati nauk Katoličke Crkve, a ne nauk ovoga svijeta…

Posvetimo se iznova Mariji, Bezgrješnoj Djevici, Kraljici Hrvata, da izmoli novo oslobođenje našem narodu od ovoga novog poganstva koje se nametnulo i koje se tako suptilno ali organizirano širi da uništava naše duše. Mnogi će završiti u ognju paklenom. Nemojte slučajno misliti: „Već će se Bog za nas pobrinuti.“ Neće! Jer je Isus rekao: „Bez vas, neću vas spasiti“. Mi biramo hoćemo li biti Isusovi ili sinovi ovoga propadljivog, grešnog i preljubničkog naraštaja. Isus je rekao: „Tko hoće, neka ide za mnom“. Ne tjera te silom u crkvu, neće te ni silom tjerati u raj! A mi živimo kao da Boga nema!!! U što se pretvaramo zato što nemamo ljubavi, ne volimo?! Onaj tko voli, spreman je na križ. Tko ne prihvaća patnju i križ, sotona je u njemu.

Braćo moja, ja se uopće ne bojim za nas vjernike, za Katoličku Crkvu, ni vrata paklena neće je nadvladati. Svetom Pavlu, kad je rekao da ne može više trpjeti, Isus je rekao: „Dosta ti je moja milost, jer snaga se u kušnji dobiva“. I nama je dosta Isusova milost da možemo sve proći i sve iznijeti na slavu Božju“, zaključio je vlč. Knezović.

Slavlje je uzveličao župni zbor kojim je ravnala s. Angelina Tokić.

Antonija Menalo