Split: OFS grada Splita hodočastio sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Splitu na Pojišanu

10. svibnja 2022. mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra; fra Josip Milatović, OFMCap, duhovni asistent; Nada Roić, OFS, tajnica), prigodom blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, organiziralo je i ove godine tradicionalno hodočašće zaštitniku Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a u Splitu na Pojišanu.

Sudjelovalo je pet mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: MB OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Zdravlja“, Split – Dobri (Maša Jeličić, OFS, ministra); MB OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Meri Piteša, OFS, ministra); MB OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra); MB OFS-a „Blagovijest“, Split –Trstenik (Mira Maslov, OFS, ministra).

Sudjelovali su i područni duhovni asistenti: fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent i predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata; fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent, i fra Josip Vrdoljak, TOR, područni duhovni asistent, dok je fra Josip Milatović, OFMCap, područni duhovni asistent, bio odsutan zbog priprema za red prezbiterata. Misu je predslavio i propovijedao fra Žarko Lučić, OFMCap, gvardijan Franjevačkoga smostana „Gospe od Pojišana“. Prvo čitanje i otpjevni psalam pročitala je Anamarija Durdov, OFS, MB „Gospa od Pojišana“, a evanđelje je navijestio gvardijan fra Žarko. Ministrantsku službu vršili su članovi Frame „Gospa od Pojišana“.

Na početku mise hodočasnike je pozdravio domaćin, gvardijan fra Žarko. Pohvalio je inicijativu, koja je već postala i tradicija, hodočašćenja pet bratstava OFS-a grada Splita sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. „Nije dobro da se pojedina mjesna bratstva OFS-a zatvore u sebe, trebaju se otvoriti jedni drugima. Jedni od drugih možemo mnogo učiti i naučiti te dijeliti dobra koja su nam darovana.  Dijalog je drugo ime za ljubav. U tome imamo i svjedoka Božje ljubavi i milosrđa, a to je sveti Leopold Bogdan Mandić, zaštitnik Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a. On je svetac „ekumenskog dijaloga“. Isto tako, pripadamo istoj franjevačkoj obitelji. Osjećajte se kao doma, ovdje u svetištu Gospe od Pojišana, na mjestu gdje se također posebno štuje sv. Leopold Bogdan Mandić… Dobro došli!“

Poslije navještaja evanđelja (Iv 16, 12-15) trajno zavjetovani članovi OFS-a učinili su „Obnovu evanđeoskoga života/zavjetovanja“. (Obrednik OFS-a, br. 49. i 50.)

Gvardijan je u propovijedi naglasio dvije temeljne označnice pastoralnog djelovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića: istaknuo se osobito kao ispovjednik i duhovni savjetnik te se osobito zauzimao za sjedinjenje pravoslavnih crkava s Katoličkom Crkvom. Ekumenskim dijalogom zdušno je radio na građenju mostova među ljudima i narodima.

Svjetovne franjevke i svjetovni franjevci grada Splita, možete doista biti ponosni na svetog Leopolda Bogdana Mandića, svoga zaštitnika. Nastojte poput njega, u našem vremenu i za ljude našega vremena, u gradu Splitu svjedočiti vjernost Bogu i vjernost čovjeku i tako ostvarivati svoje ljudsko, kršćansko i franjevačko poslanje“, zaključio je fra Žarko.

Molitvu vjernika s pet molitvenih zaziva čitale su pet predstavnica u ime pet bratstava OFS-a grada Splita (Dina Vrcan, OFS, ministra; Lukrecija Bojanić, OFS, povjerenica za formaciju; Meri Piteša, OFS, ministra; Anka Kovačić, OFS, ministra i Marija Dabić, OFS, zamjenica ministre).

Poslije popričesne molitve područni duhovni asistent fra Stipe najavio je dva važna događaja koja stavljaju OFS u stanje pripravnosti, jedan na područnoj, a drugi na nacionalnoj razini. Na područnoj razini: VIII. izborni područni kapitul Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održat će se u subotu, 18. lipnja 2022., u svojoj središnjici, u Franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja, u Splitu na Dobrome. Na nacionalnoj razini: III. nacionalni kongres OFS-a i Frame održat će se 24. i 25. rujna 2022. u Kući susreta Tabor u Samoboru. Tema kongresa je: Produbljivanje i življenje franjevačkog identiteta OFS-a i Frame.

Fra Stipe je predložio da postane tradicija organizirano sudjelovanje pet bratstava OFS-a grada Splita u procesiji i misi na svetkovinu sv. Duje (7. svibnja), zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Za prigodu proslave 2023. planiraju se načiniti šalovi i majice s Tau križem i drugim franjevačkim oznakama te zastava OFS-a grada Splita. Na uočnicu svetkovine sv. Duje, 6. svibnja 2023., planira se pripremiti pokorničko bogoslužje s pojedinačnom ispovijedi kako bi se svetkovinu sv. Duje (procesiju i misu) dočekalo pomireno s Bogom i s ljudima. Pokorničko bogoslužje pripremilo bi svake godine drugo mjesno bratstvo OFS-a grada Splita u svojoj matičnoj crkvi.

Na kraju slavlja svete mise u ime Vijeća OFS-a „Gospa od Pojišana“ i svoje osobno ime ministra Meri Piteša zahvalila je organizatorima hodočašća, članovima pet bratstava OFS-a grada Splita, područnim duhovnih asistentima i članovima Frame s Pojišana koji su ministrali. Posebno je zahvalila gvardijanu fra Žarku za predslavljenje mise i za nadahnutu propovijed te gospodinu Nikši Lendiću, zborovođi, koji je na orguljama animirao pjevanje.

Potom je ministra Meri zahvalila Bogu, Gospi od Pojišana i sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću te napamet izrecitirala poznatu pjesmu „Zdravo Marijo“, tekst iz Poljičke Republike (Srinjine), prenošen „s kolina na kolino“ u obitelji majke (pok. Lovrenka, rođ. Bečić, udata Ćaće) ministre Meri Piteša.

Poslije slavlja bio je Agape kojeg su pripremili članovi OFS-a „Gospe od Pojišana“, Split – Pojišan.

Tekst: fra Stipe Nimac, OFM
Fotografije: Snježana Burica Glibota, OFS


Četiri vrline iz ispovjedaonice sv. Leopolda Bogdana Mandića