Poruka fra Massima Fusarellija, OFM – Generalnog ministra o agresiji na Ukrajinu

Draga braćo i sestre,

Gospod vam dao mir!

Jutros sam stigao u Mexico City na proslavu 25. godišnjice Provincije svetog Junipera Serre. Čim sam izašao iz aviona, stigla mi je vijest o ratu koji je izbio u Ukrajini, i invaziji o kojoj govori cijeli tisak. Čuo sam se s provincijalom iz Ukrajine fra Danielom Botvinom koji me obavijestio da su fratri dobro, posebno u samostanu u Konotopu, gradu koji su već okupirali Rusi, na sigurnom su i ostali su s narodom, ne želeći ga napustiti.

Provincijal je sa mnom podijelio zabrinutost i snažnu molitvu da oružje utihne. Europa nije vidjela takav prizor od davne 1945. To je vrlo uznemirujuće i, kako je rekao papa Franjo na jučerašnjoj audijenciji, izaziva tjeskobu i bol.

Molitva ujedinjena s postom najnemoćnija je politički gledano, ali najmoćnija ako stvari gledamo božanskim pogledom. Samo On, zaista, može dotaknuti srca i umove, može zaustaviti beskorisni i razorni zveket oružja.

Samo On može preobratiti naša srca, jer znamo da je klica rata i nasilja u svakome od nas, a ne izvan nas. Molitva i post vode nas do obraćenja srca i života, približuju Očevom milosrđu ovu zemlju okupanu nevinom krvlju. U Svetom pismu krv se ne briše sa zemlje kako bi Bog čuo glas svojih siromaha, a mi da ne bismo ostali ravnodušni.

Molitva i post rasvjetljuju naš unutarnji pogled kako bismo mogli čitati znakove vremena, da ne budemo rastreseni nego da budemo svjedoci. Ono što se događa daleko, dira sve nas, a to vrijedi za mnoge sukobe, posebno one koji su zaboravljeni.

Molimo za žrtve, za mnoge koji su već u bijegu, posebno prema Poljskoj gdje se naši fratri već organiziraju kako bi ih dočekali.

Molimo za našu braću koja žive u Ukrajini i za one koji su im povjereni.

Molim svu braću, svako bratstvo, sve siromašne sestre i sve samostane da se mole svakodnevno za mir u Ukrajini i za mir gdjegod je ugrožen. 2. ožujka papa nas je pozvao na molitvu i post, a i ja molim braću i sestre koji osjećaju taj nutarnji poticaj da učinite isto, na primjer jednom tjedno, zazivajući mir. Neka nas Duh Sveti učini zagovornicima i nositeljima mira i pomirenja.

Povjeravamo ovu nakanu Bezgrešnoj Djevici, Majci Onoga koji je Knez mira, Isus Krist Gospodin naš.

Pozdravljam vas od sveg srca, dok zajedno zazivamo blagoslov svetog Franje koji je navještaj mira i mirotvorstvo učinio srcem evanđeoskog života svoga i svih nas.

Bratski pozdrav!

Vaš brat i sluga

fra Massimo Fusarelli, OFM
generalni ministar