Proslava Velike Gospe u Stankovcima

15. kolovoza 2020. u Stankovcima svečano je proslavljena zaštitnica župe Blažena Djevica Marija na nebo Uznesena, Velika Gospa. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih mještana i hodočasnika iz drugih župa predvodio je župnik fra Dujo Jukić. U koncelebraciji su sudjelovali fra Božo Duvnjak, fra Božo Mandarić i fra Petar Teskera. Pjevanje na središnjem slavlju animirao je veliki mješoviti župni zbor koji je pjevao pučku misu na starodrevni način, pod ravnanjem časne sestre Ljiljane Radaš.

„Draga braćo i sestre, nastojmo se ugledati u primjer Blažene Djevice Marije, kako je ona slušala svoga Sina i bila Njegova učenica. Nastojmo i mi slušati Božju riječ. Ako je Gospa Bogorodica bila jednostavna službenica  Božja, možemo i mi biti pravi kršćani. Blažena Djevica Marija u šutnji i poniznosti kršćanima treba biti istinski primjer. Braćo i sestre, ostanimo u svojim teškim životnim situacijama uz Blaženu Djevicu Mariju, Majku Crkve, koja se pred Bogom zauzima za naše potrebe“, rekao je na kraju fra Dujo Jukić.

Na završetku misnog slavlja župnik je zahvalio braći svećenicima, crkvenom zboru i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Župe Stankovci, Velike Gospe. Nakon završetka misnog slavlja cijeli vjernički puk iz duše je zapjevao himnu svoj zaštitnici „ Zdravo, Djevo, kraljice Hrvata“. Nakon mise vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući ubijenih u Domovinskom ratu. Domaćini su pozvali svoje goste za bogati blagdanski stol.

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnog fonda 1885. godine na mjestu stare porušene crkve. Crkva je posvećena 1906. godine, a župu danas čine sela Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane