Visovac: Proslava Velike Gospe

U subotu 15. kolovoza 2020. godine Crkva je proslavila Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Na Visovcu je toga dana proslavljeno pet svetih misa, prva u 6:30, a posljednja u 18 sati. Središnje misno slavlje bilo je u 10:30, a predslavio ga je fra Ante Jurić, dok su fra Marko Nimac, visovački gvardijan, i don Ivan Perković, kistanjski župnik, bili u koncelebraciji.

U svojoj propovijedi fra Ante je poručio da ima nešto što nas sve poziva i okuplja danas, a to je ljubav prema Mariji, Velikoj Gospi. Danas smo došli na ovaj lijepi otočić da se Gospi molimo, da joj zahvalimo na mnogobrojnim milostima. Ovdje smo da molimo za sebe, za svoju obitelj, za svoju Crkvu i za svoj hrvatski narod. Slavimo jednu vjersku istinu koju je Crkva na čelu s papom Pijom XII. 1. studenog 1950. godine, prije skoro 70 godina, proglasila dogmom.

Živimo pretjerano u kultu tijela čime dovedimo u pitanje velike kršćanske kreposti: djevičanstvo i materinstvo. Danas je sramota biti djevica i majka. Koliko Bog cijeni ljudsko tijelo, dokaz je sam Isus Krist koji je uzeo naše ljudsko tijelo. Poseban čar ove istine je što je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom uznesena na nebo.

Naš hrvatski narod posebno je pobožan Gospi, Kraljici Hrvata. U 7. stoljeću došli smo na najljepšu obalu Jadrana i primili kršćanstvo. Naša povijest bila je teška i krvava, ali uvijek smo se borili za krst časni i slobodu zlatnu. Vjera i sloboda najbitnije su nam u životu. Propovjednik je napomenuo kako su mnoge bitke i pobjede izvojevane zagovorom Blažene Djevice Marije na njezine blagdane. A ono što se dogodilo 5. kolovoza 1995. godine čudo je Božje i Gospine ljubavi. Hrvatski mladići i djevojke s Gospinim krunicama oko vrata i molitvama hrvatskog naroda i tadašnjega hrvatskog vodstva izvojevali su pobjedu. Oluja je simbol hrvatskoga vojničkog uspjeha i junaštva, tada smo svijetu pokazali kako se domovina i vjera vole i kako se za njih bori.

Potom je propovjednik naglasio kako je žena obučena u sunce Božje milosti s krunom na glavi Marija, a zmaj je đavao, protivnik našeg spasenja. Marija je uzrok naše radosti, a đavao je zavodnik i uzrok grijeha i žalosti. Danas se više ne vodi oružani rat, ali se vodi rat u ljudskim srcima protiv grijeha, đavla i crvenog zmaja. Trenutno u svijetu svjedočimo kojekakvim krizama, a najveća je kriza molitve i Boga. Fra Ante je pozvao roditelje da u svoje obitelji vrate Boga molitvom i svetim sakramentima. Molitva mijenja stvari i donosi blagoslov u naš život.

21. stoljeće je stoljeće različitih tehničkih i digitalnih postignuća koja nisu donijeli sreću i mir čovječanstvu. Ljudi traže sreću, ali bez Boga je nema. Traže ekonomski napredak, a napretka nema bez Boga. Bez Boga se sva čovjekova nastojanja okreću protiv njega samoga. Gospa nas kao majka upozorava da je grijeh veliko zlo. Ona nas vodi do ispovjedaonice, a potom do svoga Sina da nas nahrani euharistijskim kruhom koji nas vodi u vječni život. Uza sve poteškoće kroz povijest našeg naroda, spasila nas je vjera u Trojedinog Boga te duboka pobožnost i ljubav prema Mariji. Budućnosti nema bez Boga i Gospe. Samo Bog i Gospa siguran su temelj i jamac naše budućnosti.

Danas se u svijetu bije odlučujući boj protiv đavla za vjeru, obitelj i domovinu. Mi smo Crkva moliteljica koja će snagom ustrajne i jake molitve nadvladati protivnu silu Antikrista. Blažena Djevica Marija danas je tu s nama da nas opominje, tješi, bodri, uveseljuje i pomaže kako to samo majka može i zna. Slaveći Uznesenje Gospino na nebo, posvijestimo si da gdje je naša velika i dobra Majka, tu ćemo jednom biti i mi, njezina djeca. Marija zna najbolje sve naše nevolje, zato zavapimo Gospi riječima fra Petra Kneževića u pjesmi Gospi Visovačkoj: „Digni svoju svetu ruku, daj blagoslov svome puku, koji ponizno moli njega iz svojega srca svega.“

Na kraju svete mise fra Marko Nimac zahvalio je dragom Bogu na prekrasnom danu, zahvalio je svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu ispovijed, bogoslovu fra Valentinu Radašu koji je došao na ispomoć i ovogodišnjim novacima. Zahvalio je i zboru Župe Kistanje i svima koji su na bilo koji način doprinijeli slavlju Velike Gospe na Visovcu te svim vjernicima koji su došli na Visovac.

Tekst i fotografije: fra Marko Udovičić, novak