Proslavljen blagdan sv. Ante u Ostrovici

13. lipnja u crkvi sv. Ante u Ostrovici vjernički puk Župe sv. Mihovila Lišane proslavio je blagdan svetog Ante. Svečanu misu predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Kao i dosadašnjih godina vjernici su se tijekom trinaest utoraka pripremali za svetkovinu sv. Antuna Padovanskog molitvom, postom i djelima ljubavi. Euharistijsko slavlje uzveličao je mješoviti župni crkveni zbor čuvenim starodrevnim pjevanjem mise koje se u župi njeguje stoljećima. Prigodnim i biranim riječima fra Božo je govorio o životu sv. Ante

„Sv. Ante je uvijek govorio: ‘Blago čistima srcem, oni će Boga gledati!’ Činio je mnoga čudesa, znamenja, bio je svetac cijelog svijeta. Molimo danas da sv. Ante čuva, štiti, blagoslovi i vodi cijelu našu župu. Sv. Ante je svakodnevno razmatrao Bibliju i činio ono što Bog od njega traži. Sv. Ante, budi naš moćni zagovornik na ovome svijetu da bismo mogli uživati slavu svetaca zajedno s tobom na nebu“, poručio je fra Božo. Prije završnog blagoslova tradicionalno je održan blagoslov djece. Na kraju misnog slavlja župnik se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u proslavi blagdana sv. Ante.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici spomenik je kulture, a služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi pa i grobovi stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom, uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk iz 18. stoljeća. U crkvi se također nalazio veliki barokni kip sv. Antuna (18. st.) i srebrni relikvijar sv. Ante. Tijekom Domovinskog rata agresori su crkvu razorili i srušili krov. Obnovljena je 1996. g.

Slavlje se nastavilo uz prigodan blagdanski domjenak u konobi poznatog vinara Željka Dobrovića u Ostrovici. Poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari oduševila je svojom pjesmom sve prisutne.

Tekst i foto: Marko Ledenko- Mane