Runović: Framaši obnovili svoja obećanja

U nedjelju 22. listopada 2023. dvadeset mladih članova Frame iz Runovića sudjelovalo je u svečanom obredu primanja i polaganja obećanja u Franjevačku mladež. Sveta misu i obred održani su u župnoj crkvi Gospe od Karmela u Runoviću. Misu je predvodio župnik fra Ivica Omazić uz koncelebraciju fra Marka Babića.

Osim samih framaša u misnom slavlju sudjelovali su i drugi župljani, a zbor mladih iz Vinjana svojom pjesmom obogatio je svečanost svete mise.

Obred primanja i polaganja obećanja bio je svečan i emotivan. Za svoje obećanje i primanje u Franjevačku mladež framaši su odabrali inspirativne riječi svetog Franje: „Propovijedajte evanđelje u svakom trenutku, ako je potrebno koristite i riječi”. Ukupno dvadeset mladih iz Runovića primljeno je u Franjevačku mladež ili su dali svoja obećanja da će slijediti put evanđelja, vođeni primjerom svetog Franje.

U svojoj inspirativnoj propovijedi župnik fra Ivica istaknuo je važnost našeg odnosa s Bogom i naše duboke zahvalnosti prema Njemu. Podsjetio nas je na najveći dar koji nam je Bog dao – naš život i naše darovane sposobnosti. S obzirom na to da nas je stvorio po svojoj slici i prilici, Božja želja je da budemo s Njim u ljubavi.

Župnik je istaknuo potrebu da Bogu vratimo ono što je Njegovo – svoja srca ispunjena ljubavlju prema Njemu i svoje darovane sposobnosti koje trebamo koristiti kako bismo Mu služili. Kroz duboki odnos s Bogom, postajemo Njegovi prijatelji koji Mu vjeruju i slijede Ga.

Istaknuo je važnost iskazivanja zahvalnosti Bogu za sve što nam je darovao, budući da je On naš Otac koji nas bezuvjetno voli i brine se za nas. Dajući Bogu, izražavamo svoju ljubav prema Njemu i vraćamo Mu se za sve što čini za nas. To nije obaveza ili teret već prava radost i sloboda.

Župnik je naglasio da postoji mnogo načina na koje možemo dati Bogu, ovisno o našem pozivu i situaciji. Neki od tih načina uključuju:

  • slavljenje nedjelje kao Dana Gospodnjeg, gdje se okupljamo kao Božja obitelj i slavimo euharistiju – izvor i vrhunac našega kršćanskog života;
  • poštivanje Njegovih zapovijedi, koje nam pružaju smjernice za naše dobro i dobro drugih;
  • sudjelovanje u euharistiji, sakramentu ljubavi i zajedništva, gdje primamo Tijelo i Krv Kristovu;
  • molitvu, kao način razgovora s Bogom, gdje Mu izražavamo svoje misli, osjećaje, želje i potrebe, ali i slušamo Njegov glas u svom srcu;
  • djela ljubavi prema bližnjima, koja su izraz naše vjere i zahvalnosti prema Bogu, čiji nas poziv potiče da Ga ljubimo u siromašnima, bolesnima, gladnima, žednima, strancima, zatvorenicima i svima koji trebaju pomoć.

Župnik je podsjetio da postavljanje Boga na prvo mjesto u našim životima donosi sreću, jer nas je Bog stvorio za Sebe i za Svoju slavu. Pozvao nas je da budemo sveti, kao što je On svet, i savršeni, kao što je On savršen. Po Duhu Svetom koji prebiva u nama On nam daje snagu da postignemo ovu svetost i savršenstvo. On nam daje nadu da ćemo jednog dana biti s Njim u raju gdje ćemo Ga gledati licem u lice i gdje ćemo Ga slaviti zauvijek.

Nakon što su sudjelovali u svetoj misi framaši i gosti uputili su se u dvoranu uz crkvu gdje ih je dočekala ukusna zakuska koju su pripremili članovi Trećeg franjevačkog reda i roditelji framaša. Bila je to prilika za ugodno druženje i razgovor, pjesmu i ples. Na kraju su framaši iskazali svoju iskrenu zahvalnost svima koji su ih podržali na njihovom putu rasta u vjeri i ljubavi.

Ovo lijepo zajedništvo okupilo je različite generacije vjernika koji su dijelili svoja iskustva i svjedočanstva o Božjoj dobroti.

Lucija Jukić